Dodjela BH biznis nagrada "Gazela" 10. aprila u Mostaru

03.04.2014. 16:04 / Izvor: Fena
Dodjela BH biznis nagrada 'Gazela' 10. aprila u Mostaru

U okviru Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar, 10. aprila bit će dodijeljene BH biznis nagrade "Gazela 2013", a tom prilikom bit će proglašeni i najbolji načelnici općina po mišljenju poduzetnika.

U okviru Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar, 10. aprila bit će dodijeljene BH biznis nagrade "Gazela 2013", a tom prilikom bit će proglašeni i najbolji načelnici općina po mišljenju poduzetnika, kao i najuspješnija poduzetnica, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, kojom je ozvaničen početak projekta "Uspješne slike bh. poduzetništva - BH biznis nagrada  Gazela 2013".

"Gazela" biznis nagradu provode mediji u regionu i Evropi i dodjeljuje se u 14 država, a u BiH dodjelu nagrada,  treći put, organizuje Kameleon M&M Group uz pomoć partnera: Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH), Privredne komore FBiH (PKFBiH), Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH, Mostarskog sajma gospodarstva i Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske.

"Gazela" biznis nagrada, kako je pojasnio direktor Kameleon M&M Group Zlatko Berbić, bazira se na metodologiji koja podrazumijeva kontinuiran rast u proteklih pet godina, trogodišnji kontinuitet rasta od deset posto i konstantna nova zapošljavanja bez otpuštanja radnika, što čini 60 posto nagrade.
 
Preostalih 40 posto podrazumijeva anketiranje nominovanih, od kojih se traže odgovori na niz pitanja, između ostalog, šta znači njihov rad u lokalnoj zajednici, na koji način i koliko ulažu u zaposlene i ekološke modele njihovog razvoja, a jedan dio nagrade odnosi se na izvozne rezultate.

"Na nivou FBiH istraživanje je urađeno u deset kantona, a u RS-u u pet privrednih regija", rekao je Berbić i dodao da BiH ima uspješne firme, ali da ih država treba podržati da budu još uspješnije. 

Naveo je da će u Mostaru 10. aprila biti dodijeljeno 20 nagrada za područje FBiH i deset za RS, a bit će proglašen i po jedan najbolji poduzetnik na entitetskim nivoima.

Po riječima dopredsjednika VTKBiH Brune Bojića u BiH ima 37.600 registriranih preduzeća, a zastrašujući su podaci o broju blokiranih računa.

"Naravno, ima i pozitivnih slika koje će u javnosti biti predstavljene kroz ove nagrade koje će uskoro biti dodijeljene u Mostaru", dodao je Bojić.

Akademik Boris Tihi, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, izjavio je da je ovo puno korisniji način za promoviranje uspješnih preduzeća od toga da plaćaju medijima svoje promotivne poruke. Dodao je da su aktivnosti koje Kameleon grupa provodi već treću godinu mnogo korisnije, jer bez dobrog takmičenja između dobrih firmi nema napretka. 

Naveo je da je u BiH značajno svako novo radno mjesto, a da toga nema bez podrške uspješnim firmama, koje su trenutno previše opterećene davanjima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave