al
Akcija Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH i oglasnika OLX.ba

Filantropi

Akcija Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH i oglasnika OLX.ba

01.08.2019 07:44:44 / Izvor: Akta.ba

U transfuziji postoje razdoblja kada je teže doći do davatelja, kao što je vrijeme godišnjih odmora, zimski i ljetni raspust, u periodima intenzivnijeg prometa na cestama. Zbog samog vijeka trajanja krvi (trombociti svega pet dana, a eritrociti 35 dana) zalihe krvi se moraju stalno obnavljati.

Iz tog razloga, u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Federacije BiH, najpoznatiji bh. oglasnik, OLX.ba, je odlučio da pokrene društvenu aktivnost dobrovoljnog doniranja krvi.

Akcija je planirana za period od 1. do 31. augusta 2019. godine i za svakog OLX korisnika koji se u tom periodu odazove humanoj akciji, osigurano je 500 OLX (protuvrijednost 50 KM) kredita kao zahvalu za pozitivnu saradnju. Jer, dobro se dobrim vraća!

Cilj planirane akcije je da korištenjem pozicije najposjećenijeg oglasnika u Bosni i Hercegovini podignemo svijest o ovom vrlo važnom činu, i da što veći broj građana BiH u svoje godišnje aktivnosti uvrsti i darivanje krvi.

Zašto darivati?

Motivi za darivanje krvi su različiti. Raduje činjenica da je još uvijek na prvom mjestu motiv izrazito humane naravi.

Šta god bio razlog da Vi odlučite darovati svoju krv, ne bi bilo loše da znate sljedeće.

  • Krv je tečno tkivo koje cirkuliše u krvožilnom sistemu ljudskog organizma. Prosječna odrasla osoba ima oko pet litara krvi u svom organizmu. Igra ključnu ulogu u odbrambenom mehanizmu ljudskog tijela.
  • Krv je potrebna za funkcionisanje svih ćelija i organa u ljudskom organizmu, njena glavna funkcija je opskrba tkiva kisikom i hranjivim tvarima kao i odstranjivanje karbon dioksida.
  • Krvne ćelije proizvodi koštana srž. Svaki ljudski organizam sam proizvodi dovoljne količine krvi.

Krv je nezamjenljiv lijek povrijeđenima, oboljelim od hematoloških i onkoloških oboljenja, oboljelim kojima je potrebna hirurška intervencija itd.

Krv je nemoguće proizvesti na umjetan način, te su darivaoci krvi jedini izvor za dobijanje ovog lijeka, a također i jedini predstavljaju istinsku sponu između zdravog i bolesnog dijela populacije. Da bi krv bila dostupna onima kojima je potrebna, neophodno je animirati dovoljan broj darivalaca krvi (DDK) koji su spremni svojom humanošću pomoći drugima u nevolji.

Nažalost, 1 od 10 osoba koje čitaju ovo će trebati transfuziju krvi nekad u toku svoga života. Kada dođe taj trenutak vi ćete očekivati da krv koja vam je potrebna za liječenje bude i dostupna.

Statistika

Krvna grupa koja je najmanje zastupljena u bh. populaciji je AB Rh D negativna (svega 1%) i B RhD negativna (4%), tako da su i zalihe u odnosu na druge krvne grupe rjeđe. Krvna grupa najviše zastupljena na našim područjima je O RhD+ (38%) i A RhD pozitivna (34%), i samim tim najviše se i traži.

Želeći da ostali korisnici slijede njihov primjer, akciji darivanja krvi su se prvo odazvali uposlenici kompanije OLX BiH koji su to učinli posljednji dan mjeseca jula.

Ko može biti darivatelj krvi?

Darivatelj krvi može biti svaka zdrava, punoljetna osoba, starosti od 18 do 65 godina kod koje se liječničkim pregledom te provjerom razine hemoglobina utvrdi da darivanje krvi neće ugroziti nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primijenila. Muškarci mogu darivati krv svaka tri mjeseca (četiri puta godišnje), a žene svaka četiri mjeseca.

Krv je moguće donirati u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH ili na jednoj od lokacija koju možete pronaći ovdje.

Pružite nekom drugu šansu. Darujte krv, darujte život!

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi