Alterural - Turistička mapa ruralnog područja Olova

Putovanja i hrana

Alterural - Turistička mapa ruralnog područja Olova

Olovo je poznato još od srednjeg vijeka kao rudarsko mjesto. Prvi put se spominje 1382. godine, a od prve polovine XV vijeka postaje važno rudarsko i trgovačko sjedište.

10.08.2016 08:36:07 / Izvor: Akta.ba

Olovo je poznato još od srednjeg vijeka kao rudarsko mjesto. Prvi put se spominje 1382. godine, a od prve polovine XV vijeka postaje važno rudarsko i trgovačko sjedište. Grad Olovo je dobio ime po rudniku olova.

Svoju naseobinu u Olovu imali su Sasi, njemački rudari i trgovci iz Dubrovnika. Po dolasku u naše krajeve, Turci su nastavili eksploataciju rude sve do XVI vijeka. Krajem tog vijeka sagrađen je franjevački samostan.

Olovo je čuveno i kao banja, čija Ijekovita voda (36°C) pomaže u liječenju reumatizma, kožnih bolesti i neuralgija. Također, Olovo leži na tri ribom bogate rijeke - Bioštici, Stupčanici, i Krivaji.

Klikom na link http://alterural.ba/ture možete skinuti turističku mapu ruralnog područja Olova.

Mapa/brošura sadrži informacije o seoskim domaćinstvima, proizvođačima domaće hrane i rukotvorina, kao i o ostalim istorijski važnim turističkim destinacijama. Nadamo se da će vam ova publikacija biti korisna. Dobrodošli u Olovo!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Putovanja i hrana