al
Kako unaprijediti skladište uz pomoć WMS rješenja?

Tehno kutak

Kako unaprijediti skladište uz pomoć WMS rješenja?

18.12.2018 08:11:00 / Izvor: Akta.ba

WMS, skladište, warehouse management system

Digitalna era je donijela novosti u poslovanju, a jedna od njih je i potreba kupaca da traženu robu dobiju u što kraćem vremenskom periodu. Kako bi dostigli taj cilj, skladišta moraju postati učinkovitija!

Osigurati brzu dostavu, u vremenu multichannel trgovine je jedan od najvećih izazova poslovne logistike. Tradicionalni sistem skladištenja robe nemože odgovoriti na te izazove, te je potrebno koristiti digitalna rješenja, kao što su moderni WMS (Warehouse Management System) sistemi koji nam pomažu u ostvarivanju naših ciljeva.

Novi izazovi za proizvođače, trgovce i skladišta

Kupci žele svoje proizvode dobiti u točno određeno vrijeme i na unaprijed dogovorenoj lokaciji. U idealnom svijetu, kompanija bi točno mogla predvidjeti potražnju i na temelju tih podataka bi pripremili narudžbu ili proizveli potrebnu količinu proizvoda, koji bi brzo krenuli iz skladišta prema kupcu.

Pošto ipak ne živimo u idealnim uvjetima, često se taj proces razvuče, a najveći izazov pada na leđa skladištara i skladišne logistike. Tu uskaču rješenja, poput dobrog WMSa, koji može automatizirati i ubrati procese u skladištu, te na taj način osigurati bržu dostavu.

Učinkovita distribucija, čak i u slučaju kada uvjeti nisu idealni, je čimbenik koji skladište pretvara u strateški važan dio vaših poslovnih procesa, koji stranki nudi dodanu vrijednost.

Kako WMS unapređuje skladište?

Pogledajmo, što sve omogućava kvalitetan WMS:

  1. Roba ne mora biti uskladištena samo na jednoj lokaciji! WMS prati lokaciju robe, pojedinih proizvoda, njihove količine i atribute.
  2. Sa korištenjem bežične mreže i mobilnih uređaja, unos podataka preko bar koda ili RFID je puno brže, točnije i lakše.
  3. Novi zaposleni se brže pripremaju za samostalan rad, a program ih sam usmjerava pri radu do prave lokacije i pravog proizvoda.
  4. Podatci o vašim zalihama su 100% točni, i dostupni u realnom vremenu, vodstvu, zaposlenim i strankama (ako tako želite dijeliti podatke)
  5. Pri radu u skladištu dolazi do puno manjeg broja greški (skoro pa 100% točnost isporuke i zaliha).
  6. Sistem brine da su pri radu ispunjeni svih uvjeti kao što su FIFO, FEFO, te da su u skladu sa zahtjevima kupca (npr. minimalni broj dana do isteka, ili postotak vremena do isteka, ili određena serija/LOT)

Na koje procese utječe WMS?

Uvođenje modernog sistema za upravljanje rada u skladištu podržava praktično sve procese u vašoj logistici skladištenja:

1- Zaprimanje robe

Umjesto ručnog unosa, WMS omogućava da skeniranjem bar koda ili očitanjem RFID signala evidentiramo sve potrebne informacije o robi. Sistem omogućava istovremeno preuzimanje po više naloga, te rad sa više korisnika odjednom (npr. jedan nalog odrađuje više radnika istovremeno). Roba koja je zaprimljena, je prikazana na zalihi u realnom vremenu, što omogućava brži obrat. Također, WMS omogućava Crossdocking ili pomoć pri odabiru prave lokacije za proizvod.

Istovremeno, WMS omogućava pregled stanja i povijesti svih aktivnosti, zaliha, lokacija, narudžbi, kako bi lakše i brže utvrdili gdje se roba nalazi ili se je nalazila, kojem kupcu je poslana…

2- Skladištenje robe

WMS može nuditi funkcionalnost prijedloga najbolje lokacije za skladištenje robe, glede na postavljene parametre/strategiju. *Naravno, ta opcija se postavlja po potrebi korisnika. Pri tome, WMS može uzeti u obzir sljedeće postavke:

Potražnja —proizvode, koji najbrže napuštaju skladište se postavi najbliže odpremnoj zoni.

Volumen — mogućnost da se maksimalno iskoristi prostor koji nam je dostupan.

Posebni zahtjevi — kemikalije, opasne tvari, itd. se mogu skladištiti samo u unaprijed određenim zonama ili lokaciji.

Kvaliteta kontrole — roba se skladišti, tek nakon što odjel za kvalitetu potvrdi odgovarajuću vrijednost.

3- Priprema narudžbi, komisioniranje

Pri odabiru načina pripreme narudžbi, WMS uzima u obzir sve zahtjeve na nalogu, kako i fizičke uvjete skladištea i robe, tako da vodi komisionera po najkraćem putu, tako da pravilno slaže robu (teži proizvodi prvi, na dno…)

4 najčešće strategije pripreme narudžbe su:

  1. Radnika do robe vodi mobilni uređaj. Jedan radnik priprema narudžbu od početka do kraja.
  2. Grupiranje narudžbi za istog kupca, gdje se sva naručena roba unutar određenog vremenskog perioda skuplja u jednu narudžbu.
  3. Zonska priprema, gdje svaki radnik priprema dio narudžbe u svojoj zoni skladišta, te ih se skuplja u zoni za odpremu.
  4. Priprema u valovima, je kombinacija paketne in zonske pripreme robe, te je najbolji način ako naružba sadrži veliki broj proizvoda.

Postoje mnogi drugi načini pripreme robe, koji ovise od načina rada skladišta, tipa robe u skladištu i narudžbi, kao što su dvostepeno komisioniranje, pick to zero, 

4- Inventura

Sistem WMS optimizira provjeru zaliha, tako da određenu robu provjerava češće (npr. roba visoke vrijednosti), sa mogućnosti da sami odredimo/odlučimo koju robu provjeravamo ili ne, te koliko često radimo kontrole. Ažuriranje podataka u WMSu i ERPu se izvodi u realnom vremenu, uz pomoć mobilnih uređaja.

Godišna inventura se može odraditi uz druge aktivnosti, kada imamo manje aktivnosti u skladištu, po lokacijama, regalima ali dijelu skladišta (npr. od zida do zida…). To znači, da više nema potrebe za zatvaranjem cijelog skladišta da bi odradili inventuru.

Takav sistem smanjuje potrebu za provjeru inventara i brine da zaposleni ne gube vrijeme sa traženjem robe.

5- Izvještaji

Moderan WMS nudi različite izvještaje o stanju robe, kupcima, dobavljačima, zaposlenima, koji vodstvu omogućava brze i točne odluke, te jasno određene kriterije ocjenjivanja i nadzora.

Transformacija skladišta i sistema upravljanja u skladištu je ključan dio unaprijeđivanja poslovnog procesa, koji je potreban za modernizaciju poslovanja. Potrebno je odrediti usko grlo vašeg poslovanja, gdje imamo slabe procese ili zastarjele tehologije, kako bi taj dio uredili i njemu se posvetili.

Idealno skladište danas nije samo prostor gdje se roba istovara i priprema za dostavu, nego to mora biti agilan distribucijski centar, koji je važan čimbenik poslovanja, daje dodatnu vrijednost i postaje strateški partner vaših kupaca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Tehno kutak