al
Konzum razveselio mame prijevremeno rođenih beba Lumpi poklonima

Predstavljamo

Konzum razveselio mame prijevremeno rođenih beba Lumpi poklonima

18.11.2016 11:37:00 / Izvor: Akta.ba

Povodom Međunarodnog dana prijevremeno rođenih beba, predstavnici Konzuma BiH, posjetili su neonatalno odjeljenje Pedijatrijske klinike na Jezeru i tom prilikom uručili Lumpi poklone za 34 prijevremeno rođene bebe i njihove mame.

Akcija je nastala u suradnji s Udruženjem roditelja prijevremeno rođenih beba "Zvjezdice"  koje okuplja više od 500 mama iz cijele Bosne i Hercegovine koje su prijevremenim porodom prošle traumatično iskustvo i trebaju pomoć zajednice.

"Naše udruženje povremeno provodi i akcije prikupljanja pomoći u vidu specijalnih dohrana, pelenica, odjeće i lijekova za hrabre mališane. Od ove godine, u takve akcije uključili smo i širu društvenu zajednicu, jer smatramo da je jako važno da se i na taj način govori o problemima prijevremnog rođenja, kao i da se širi svjesnost o zdravstveno-socijalnom aspektu te situacije. Konzum je našu namjeru prepoznao među prvima i na tome smo vrlo zahvalni, mi kao predstavnici Zvjezdica, a vjerujem i osoblje neonatalnog odjeljenja Pedijatrijske klinike na Jezeru," naglasila je Maida Škripić Ljubović, predsjednica Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece "Zvjezdice".

Prema istraživanju UN-a, kojim su obuhvaćene 184 zemlje, svako deseto dijete na svijet dolazi prije vremena, a čak 1,1 milion njih umre. Prijevremeno rođenje vodeći je uzrok smrti novorođenčadi i sve je učestalije. Najviše nedonoščadi rađa se na jugu Azije, 13,3 posto, a Afrika i južna Azija zajedno bilježe čak 60 posto. Najmanje prijevremenih porođaja, ispod pet posto, ima Bjelorusija.

Nedonošče je svako dijete koje je rođeno živo s manje od 37 sedmica trudnoće. Tačni uzroci nisu poznati, a mogu uključivati različite biološke, okolne, psihosocijalne faktore, kao i različite genetske i zdravstvene poremećaje. Među nepoznatim uzrocima je i veća učestalost preuranjenih poroda u crnoj nego li u drugih rasa.

Obilježavanjem ovog dana u našoj zemlji, svi zajedno budimo glas i snaga malih heroja, onih koji nisu u stanju da se bore sami za sebe.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo