Udruženju "Srce za djecu oboljelu od raka" donirana finansijska sredstva

15.10.2021 09:15:48
Općina Novo Sarajevo donacija

Donacija u iznosu od 1.000 KM obezbijeđena je prikupljanjem dobrovoljnih priloga putem kase „Humana“ koja je postavljena u šalter sali Općine Novo Sarajevo.

Povodom obilježavanja Dječije nedjelje, delegacija Općine Novo Sarajevo i Crvenog križa Novo Sarajevo donirala je finansijska sredstva Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“ za podršku radu Roditeljske kuće.

Donacija u iznosu od 1.000 KM obezbijeđena je prikupljanjem dobrovoljnih priloga putem kase „Humana“ koja je postavljena u šalter sali Općine Novo Sarajevo.

Ovim činom Općina Novo Sarajevo u saradnji sa Crvenim križem Novo Sarajevo nastavlja kontinuirano finansijski pomagati Udruženju, te na taj način pruža podršku kako oboljeloj djeci tako i njihovim roditeljima.

Ovo je bila prilika i za obilazak Vlasuljarske radionice i upoznavanje o značaju doniranja kose. Perike iz radionice Udruženja dostupne su, potpuno besplatno, svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose, a kako bi nakon liječenja vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju sredinu. Do sada je prikupljeno više od   8.000 donacija kose i uručeno 40 perika. Najmlađa korisnica ima 3 godine, a najstarija 18 godina.

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ osnovano je u aprilu 2003. godine. Od inicijalne ideje neformalne grupe roditelja i prijatelja djece oboljele od raka, Udruženje je izraslo u respektabilnu organizaciju koja je postala sinonim za borbu protiv raka kod djece u BiH.

Na Betaniji, u krugu Pedijatrijske klinike UKCS-a, 26. aprila 2016. godine, svečano je otvorena Roditeljska kuća, koja pruža kontinuirani smještaj za djecu oboljelu od raka i njihove porodice, a koji ne žive u Sarajevu.

Dječija nedjelja je prilika da se ukaže na obavezu poštivanja Konvencije UN-a o pravima djeteta. Konvencija o pravima djeteta je međunarodni ugovor Ujedinjenih naroda kojim su utvrđena građanska, politička, ekonomska, socijalna, zdravstvena i kulturna prava djece.

PODIJELI:
TAGOVI: donacija općina novo sarajevo

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi