al
Restauracija i konzervacija vrijednom kulturnom naslijeđu vraća stari sjaj

Predstavljamo

Restauracija i konzervacija vrijednom kulturnom naslijeđu vraća stari sjaj

29.07.2019 08:36:44 / Izvor: Akta.ba

Odjel za restauraciju i konzervaciju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci predstavlja servis za najvrednije bibliotečke zbirke, mjesto gdje se ovom vrijednom naslijeđu vraća stari sjaj i gdje mu se značajno produžava vijek.

Shodno internim potrebama, ovaj odjel je, prije svega orijentiran na segment restauracije papira, tj. bibliotečke građe koja je vezana za papir kao medij, što čini najveći dio bibliotečkog fonda, a što podrazumijeva: rukopise, štampane knjige i materijale, arhivirane časopise, razne mape, dokumente, levhe itd., sa akcentom na zaštiti i restauraciji rukopisa kao centralnog bibliotečkog fonda.

Odjel je koncipiran da obuhvata i restauraciju izradaka u koži koja se standardno susreće prvenstveno na koricama rukopisa, a zatim i u vidu raznih futrola, torbica za knjige i slično tome.

Od posebnosti ovog odjela je da se u njemu vrši izrada papira tradicionalnom metodom, čime se dobija papir koji se koristi za restauriranje rukopisa, a koji je po svojim hemijskim karakteristikama i sastavu identičan papiru na samim rukopisima, što nije slučaj sa modernim, industrijskim papirom koji se u ove svrhe ne može koristiti.

Aktivnosti ovog odjela su usmjerene na saniranje hemijskih, bioloških ili mehaničkih oštećenja objekata restauracije, pri čemu se vrše postupci za...

...ujednačavanje pH vrijednosti papira, postupci obnavljanja celulozne građe vlakana papira uz unapređenje njegove fleksibilnosti i izdržljivosti, nadogradnja papirnih cjelina, manualno ili mašinskim postupkom izlivanje papirne kaše, tzv. postupak „leafcasting" i mnogi drugi postupci. Cilj je unapređenje općeg stanja objekta restauracije.

Osnovan u staroj zgradi Gazi Husrev-begove biblioteke, sa skromnim počecima u maloj, neuvjetnoj prostoriji, zahvaljujući zalaganju i entuzijazmu osoblja i uprave Biblioteke, odjel je prerastao u savremeni centar smješten na prostoru od preko 200 m2, koji koristi najnovija tehnološka dostignuća na ovom polju.

Sastoji se od više prostorija koje su koncipirane prema toku procesa restauracije po segmentima: prostorija za hemijsko-biološki tretman, dio za manualnu restauraciju, prostorija za istraživanje i razvoj, dio za restauraciju uveza i korica, prostorija za planiranje i evidentiranje i dva spremišta od kojih je jedno namijenjeno specifično za hemijske materijale i opremu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo