HEET u Prozor-Rami gradi vjetroelektrane i pokreće proizvodnju zdrave hrane

22.02.2017. 11:26 / Izvor: Akta.ba
HEET u Prozor-Rami gradi vjetroelektrane i pokreće proizvodnju zdrave hrane

Kako saznajemo od direktorice Milke Pavličević, gradit će se pet mikro elektrana instalirane snage do 23 kW po jedinici.

Poduzeće HEET d.o.o. započelo je projekt izgradnje mikro vjetroelektrana u općini Prozor-Rama na lokaciji Proslapska planina koja je smještena na sjevernim obroncima planine Ljubuše.

Kako saznajemo od direktorice Milke Pavličević, gradit će se pet mikro elektrana instalirane snage do 23 kW po jedinici.

"Stvoreni su svi preduvjeti za početak gradnje, poduzeće posjeduje vlastito zemljište, ishođena je dokumentacija (urbanistička suglasnost, prethodna elektroenergetska suglasnost od JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, energetska dozvola od Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva, a u toku je procedura izdavanja građevne dozvole u općini Prozor-Rama). Navedene mikro elektrane ( Proslap 1; Proslap 2; Proslap 3; Proslap 4; Proslap 5 ) su pojedinačne instalirane snage do 23 KW ili ukupno 115 kW, planirana godišnja proizvodnja svih elektrana je cc  350 MW", kazala je Pavličević za poslovni portal Akta.ba.

Vrijednost ukupne investicije još nije točno poznata, jer kako kaže u toku je prikupljanje ponuda procjenjuje se na cc 5.000 KM/kW. Investitor je osigurao sredstva za  dokumentaciju i projektiranje, a nabavka opreme i građevinski radovi finansirat će se iz kreditnih sredstava kod komercijalnih banaka.

"Samo ishođenje dokumentacije je dosta mukotrpan posao, ali mi smo ustrajali do kraja, treba biti uporan", kaže direktorica, te dodaje kako je prepoznat potencijal Proslapa za obnovljive izvore energije.

"Naše poduzeće  je orijentirano na ruralni razvoj te smo ušli i u proizvodnju ekološke hrane (meso) kroz sustav krava-tele, razmatramo mogućnost uključivanja mještana ovog planinskog sela da napravimo iskorak kroz druge poljoprivredne kulture. Naš cilj je to uokviriti kao jednu specifičnu i zanimljivu turističku ponudu. Razvoj navedenih projekata omogućit će upošljavanje značajnog broja mještana. Uvjerena sam kako će svi naši projekti potaknuti i druge na slične ideje, te da je ovo jedan dobar primjer u Bosni i Hercegovini koji treba preslikati i na druga područja", kazala je direktorica Pavličević.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti