Od prve sijalice do savremenog elektro sistema: U Sarajevu se osniva Tehnički muzej?

02.04.2011. 11:39 / Izvor: eKapija.ba
Od prve sijalice do savremenog elektro sistema: U Sarajevu se osniva Tehnički muzej?

Ukoliko zakonodavna vlast u Kantonu Sarajevo potvrdi javni interes, u glavnom gradu BiH uskoro bi trebalo početi osnivanje i izgradnja Tehničkog muzeja, koji bi baštinio historijsku građu o tehničkom napretku u našoj zemlji.

Suonivač ove institucije je Elektroprivreda BiH, a za projekat je već urađen Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti. U ovom dokumentu kojeg je sačinila interresorna grupa, navodi se da je osnivanje Tehničkog muzeja značajan kulturno-obrazovni i naučno-historijski projekat koji ima za cilj prikupljanje, klasificiranje, obradu i zaštitu historijskih činjenica koje za izvor imaju dokumentaciju i tehničko-tehnološke elemente razvoja sačuvene tokom minulog vremena.

Ove godine navršava se 123 godine od prve primjene električne energije u BiH i to je prilika da se u retrospektivi odslikaju sve promjene u razvoju i korištenju električne energije, postrojenja za proizvodnju, prenos i distribuciju.

"Namjera je da se današnje generacije podsjete na razvojni put od prve sijalice do savremenog elektroenergetskog sistema sa osvrtom na Elektroprivredu danas, kao važnog preduslova našeg budućeg azvoja. Sto dvadeset i tri godine je dug period napornog i složenog rada kroz koji je prošla ova djelatnost i za koji su karakteristična dva društvena poretka i dva svjetska rata", navodi se u Elaboratu.

Neoborive su činjenice da elektroenergetika, električni tramvaj, vodovod, funkcionišu na ovom prostoru više od 100 godina, a da dokazi o ovome nisu sakupljeni i sistematizovani na jednom mjestu nego se ti dokazi i tragovi historijskih činjenica iz ove oblasti mogu pronaći od slučaja do slučaja i to raspoređeni po cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine i šire.

Činjenica je takođe da u svim zemljama Evrope postoje uređeni Tehnički muzeji osnovani iz istih razloga zbog kojih i mi želimo da to uradimo, ističu u interresornoj grupi. Elektroprivredna djelatnost na ovom prostoru prema dostupnim podacima bilježi prve korake davne 1888. god. i ta godina se smatra godinom početka elektrifikacije Bosne i Hercegovine.

Tehnički muzej bi trebao biti smješten na lokaciji Kotromanićeve ulice u Sarajevu, na prostoru na kojem je bila „Stara centrala“ koja je 1895. godine počela proizvoditi prve kWh električne energije.

I ova činjenica podržava moderna muzeološka razmišljanja. Naime, baština se čuva "in situ". Taj prostor je vlasništvo IRIS Computers d.d. Sarajevo i posebno je interesantan obzirom na činjenicu da je Regulacionim planom Centar-Novo Sarajevo utvrđeno da je namjena ovog objekta muzejske prirode.

JP Elektroprivreda BiH je u poodmakloj fazi aktivnosti na kupovini tog prostora za potrebe muzeja i realno je očekivati da se taj postupak uspješno završi. JP EP BiH će obezbjediti i obnovu odnosno sanaciju i rekonstrukciju objekta.

Sadašnji vlasnik ovog prostora posjeduje kompletnu tehničku dokumentaciju o postojećem objektu. Investiciona ulaganja se procjenjuju u vrijednosti od 21.960.000,00 KM,

"Fundus muzeja će ovisiti o veličini prostora, tematsko expozicionom planu muzeja, te o uspjehu prikupljanja predmeta vezanih za tematiku muzeja. Osnovni fundus se sada nalazi u depou muzeja u TE Kakanj gdje je prikupljeno oko 200 eksponata iz domena elektroenergetike. Također, u postupku je i prikupljanje eksponata iz domena ostalih tehničkih djelatnosti kao što su saobraćaj, dijelovi žičare i gasne tehnike i dr.", stoji u Elaboratu.

Ukupna vrijednost fundusa u Tehničkom muzeju se procjenjuje na iznos od milion KM.

U vremenu sveopšte globalizacije, koja "prijeti" svemu što nije snažno i nema čvrste korijene, čuvanje autohtonih vrijednosti i izvorne baštine, čini se logičnim, opravdanim i neophodnim, navodi se u Elaboratu. Ovo je naročito bitno za male zemlje i malobrojne narode kojima BiH, nesumljivo, pripada.

Nakon realizacije svih aktivnosti i nakon što Kanton Sarajevo i JP Elektroprivreda BIH d.d.-Sarajevo donesu odluke o osnivanju muzeja od strane svojih nadležnih organa (Skupština Kantona Sarajevo i Nadzornog odbora JP EP BIH – Sarajevo i Skupštine JP EP BIH) zaključio bi se Ugovor o osnivanju Tehničkog muzeja.

Ugovorom bi, između ostalog odredili visinu osnivačkog uloga, udjela osnivača, utvrdili način obezbjeđenja materijala koji se odnosi na muzejsku djelatnost, finansiranje rada muzeja, način organizovanja muzeja i slično.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti