U augustu prvi investicioni forum bh. dijaspore BhdiaFor 2013

17.06.2013. 09:23 / Izvor: eKapija.ba
U augustu prvi investicioni forum bh. dijaspore BhdiaFor 2013

'Naša perspektiva' organizirat će 11. i 12. augusta u Prijedoru prvi investicioni forum bh. dijaspore 'BhdiaFor 2013' radi povećanja investicija u regiju Prijedor i poslovne saradnje između inzemnih i prijedorskih kompanija.

Nevladina organizacija 'Naša perspektiva' organizirat će 11. i 12. augusta u Prijedoru prvi investicioni forum bh. dijaspore 'BhdiaFor 2013' radi povećanja investicija u regiju Prijedor i poslovne saradnje između prijedorskih kompanija i kompanija u inozemstvu u kojima rade ili čiji su vlasnici članovi zajednice dijaspore - potvrdio je u izjavi predsjednik ove organizacije Armin Alijagić.

Forum, na kojem se očekuje 300 gostiju, bit će organiziran u okviru projekta 'Poticanje investicija i ekonomske saradnje od članova zajednice dijaspore u regiju Prijedor radi povećanja životnog standarda svih građana regije Prijedor'. 

Alijagić pojašnjava da je 'Naša perspektiva' radi realizacije svoje misije koja se odnosi na promoviranje organiziranog, sistemskog pristupa i dugoročnog razvoja saradnje bh. dijaspore s matičnom državom BiH, naročito u području ekonomsko-privredne aktivnosti, formirala grupaciju 'Business Forum of the BH diaspora' (BhdiaFor).

Grupacija 'BhdiaFor' je krajem decembra 2012. godine, u okviru svojih početnih procjena, utvrdila da na području regije Prijedor postoji opravdana potreba i optimalan kapacitet i resursi svih zainteresiranih strana koji trebaju biti obuhvaćeni u organizaciji Prvog investicionog foruma bh. dijaspore 'BhdiaFor 2013'. 

"Prijedorska dijaspora je dosad dokazala svoj značaj u povećanju životnog standarda za građane u ovoj regiji. Ne samo da dijaspora šalje finansijsku podršku svojim porodicama i prijateljima (novčane doznake), ona se pokazala i kao bitan ulagač u prijedorsku regiju. Dokazi za to su kompanije 'Austronet', 'Norbos' i 'Arifagić Commerce', investicije koje su realizirane uz pomoć članova zajednice dijaspore",ističe Alijagić.

Potcrtava da su ovim ulaganjima kreirane nove mogućnosti za zapošljavanje koje su osigurale egzistenciju mnogim familijama na području regije

Prijedor, realizovani su prihodi lokalnoj samoupravi te uvedeni novi načini poslovanja u lokalnim kompanijama.

Dvodnevni forum 'BhdiaFor 2013' će se fokusirati na doprinose koji članovi zajednice dijaspore mogu pružiti radi ekonomskog razvoja regije Prijedor, a koji se odnose na stimuliranje investicija od članova zajednice dijaspore u regiju Prijedor, kao i stimuliranje poslovne saradnje između prijedorskih kompanija i kompanija u inozemstvu u kojima rade, ili čiji su vlasnici, članovi zajednice dijaspore.

S tim u vezi, prvi dan foruma će se fokusirati na kreiranje preduvjeta za povećanje stepena investicija, a drugi dan na kreiranje preduvjeta za povećanje stepena poslovne saradnje.

"Forum će doprinijeti boljoj informiranosti aktera lokalnog ekonomskog razvoja grada Prijedora i članova zajednice dijaspore. Konkretno, izgradit će se svijest o razvojnom potencijalu dijaspore od aktera lokalnog ekonomskog razvoja u regiji Prijedor, a na drugu stranu, članovi zajednice dijaspore će biti informirani o instrumentima podrške koje im stoje na raspolaganju za ulaganje i ostvarivanje poslovne saradnje s kompanijama u prijedorskoj regiji", naglašava Alijagić.

U toku priprema organizacije Prvog investicionog foruma bh. dijaspore, predstavnici grupacije 'BhdiaFor' su uspostavili saradnju i partnerstvo s relevantnim organizacijama i institucijama u dijaspori, BiH i regiji Prijedor, kao što su Grad Prijedor, Agencija za ekonomski razvoj Grada Prijedora 'Preda-Pd', Vanjskotrgovinska komora BiH, Svjetski savez dijaspore BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH - Sektor za iseljeništvo i drugim, koji će na različite načine, u okviru vlastitih nadležnosti i kapaciteta, podržati realizaciju ovoga događaja.

Na skupu će se, osim gradonačelnika Prijedora Mirka Pavića, obratiti i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ismet Kumalić te značajni privrednici iz prijedorske regije, kao i uspješni privrednici iz dijaspore, predstavnici finansijskih institucija, Ambasade Kraljevine Norveške, Švicarske agencije za razvoj i saradnju - SDC, te relevantnih ministarstava na raznim nivoima.

Projekt se završava kreiranjem investicionog kataloga u kojem će biti prezentirane sve potencijalne investicije i poslovne saradnje.

B2B i projekti

Na forumu će biti prezentirani potencijalni investicioni projekti i povezivanje privrednika/investitora (networking).

Okvirne teme

1) Uloga i značaj BH dijaspore u odnosu na uslove životnog standarda građana BiH

2) Institucionalno-ekonomska pitanja rasta i razvoja privrede u regiji Prijedor i BiH

3) Poslovno okruženje kao podsticaj ili ograničenje razvoja i privlačenja investicija

4) Kreditni aranžmani finansijskih institucija kao podrška investicijama i privrednom razvoju

5) Teritorijalni marketing i promocija regije Prijedor kao najpovoljnije destinacije za investiciona ulaganja u RS i Bosni i Hercegovini,

6) Trendovi i perspektive razvoja mogućih strategija za unapređenje saradnje BH dijaspore i institucija u regiji Prijedor, entitetima i državi BiH

7) Humani kapital, transfer znanja i tehnologija dijaspore kao resurs razvoja

8) Proces pridruživanja Evropskoj Uniji

Izvan BiH živi više od 1.350.000 ljudi

Prema podacima Ministarstva za ljudska  prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine,  izvan BiH živi više od 1.350.000 ljudi  koji potječu iz Bosne, u odnosu na broj  stanovnika to predstavlja trećinu  ukupnog stanovništva BiH. Diaspora i BDP Dijaspora je važna zbog potencijalnog  priljeva finansijskih i ljudskih resursa u  zemlji. Sada, dijaspora salje gotovo dvije  milijarde dolara godišnje, što čini oko  20% BDP’a. Do sada, dijaspora je dokazala svoju važnost kada je u pitanju povećanje životnog standarda građana u prijedorskoj regiji. Ne samo da dijaspora šalje finansijsku potporu njihovim familijama i prijateljima, ona se takođe pokazala kao značajan investitor u prijedorskoj regiji.

eKapija.ba/FENA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave