VTK BiH predstavlja privredu BiH na sajmu AGRA 2017 u Sloveniji

25.08.2017. 12:56 / Izvor: Akta.ba
VTK BiH predstavlja privredu BiH na sajmu AGRA 2017 u Sloveniji

Ove godine će se na 24.000 m2 izložbenih površina i hala, predstaviti preko 1.800 izlagača iz 36 zemalja.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine će kataloški predstaviti poljoprivredni i prehrambeni sektor Bosne i Hercegovine na 55. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrane-AGRA 2017, koji se održava od 26. do 31.08.2017. godine u Gornjoj Radgoni, Republika Slovenija.

Predstavljanje potencijala Bosne i Hercegovine na samostalnom štandu organizirano je u okviru Inicijative CEEC 16+1 (Kina i zemlje Centralne i Istočne Evrope).

Posjetioci štanda imat će priliku informisati se o kompanijama iz oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije, turističim potencijalima, predstojećim sajmovima u BiH, te mogućnostima za saradnju sa Bosnom i Hercegovinom.

Sajam AGRA je najveći i najznačajniji poljoprivredno-prehrambeni sajam u Srednjoj Evropi. Ove godine će se na 24.000 m2 izložbenih površina i hala, predstaviti preko 1.800 izlagača iz 36 zemalja.

Ključni događaj sajma je susret država Centralne i Istočne Evrope i Kine u okviru Inicijative 16+1, koju pored Slovenije i Kine čine još: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Madžarska, Latvija, Litvanija, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija i Slovačka. Osnovni motiv susreta je intenziviranje privredne razmjene Kine sa evropskim zemljama u oblastima šumarstva, poljoprivrede i prehrane na bazi razmjene ideja, dobrih praksi, istraživanja i inovativnih rješenja. Poseban fokus sajma AGRA će biti posvećen održivom turizmu i poljoprivredi, te hrani iz naše okoline i održivom šumskom gazdovanju uz pomoć savremene opreme i tehnologije.

U okviru sajma će biti održani i poslovni susreti MEET4BUSINESS, gdje Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH (koordinator EEN mreže u FBiH) učestvuje kao koorganizator. Na poslovnim susretima će preduzeća, obrtnici i zainteresovane organizacije ostvariti poslovne kontakte i razmjeniti iskustva sa potencijalnim poslovnim partnerima iz Slovenije i Evrope (http://meet4businessagra2017.talkb2b.net/). Poslovni susreti su fokusirani na oblasti prehrane, poljoprivrede, održivog turizma i šumarstva, ambalaže i tehnike pakovanja.

Štand Bosne i Hercegovine, odnosno Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH će organizovano posjetiti i grupa od 24 proizvođača pilećeg mesa, mlijeka i voća i povrća iz cijele Bosne i Hercegovine u okviru Projekta USAID/Sweden FARMA II.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave