Cijenu maline usaglasiti sa cijenom griza na evropskom tržištu

02.07.2017. 10:13 / Izvor: Fena
Cijenu maline usaglasiti sa cijenom griza na evropskom tržištu

Sastanak je održan u Zenici u petak, a u vezi objave moguće cijene maline u iznosu od 1,50 KM.

Cijenu maline potrebno je definisati na način da bude usaglašena sa cijenom griza na europskom tržištu na dan isplate maline preuzete od otkupljivača tokom berbe i na način kako je definisano ugovorom - zaključeno je na sastanku Asocijacije "Zajedno za bh. malinu".

Sastanak je održan u Zenici u petak, a u vezi objave moguće cijene maline u iznosu od 1,50 KM. U ovoj asocijaciji navode da je praksa da cijena maline bude usaglašena sa cijenom griza na europskom tržištu, a čiji je trenutni prosjek 1,81 euro. 

Zaključeno je i da se u nedjelju u periodu od 11.45 do 12.00 sati kao znak upozorenja organizuje mirna protestna vožnja uz policijsku pratnju, a da lokalna udruženja definišu rute kretanja po gradovima.

Asocijacija "Zajedno za bh. malinu" je saopćila da je 7. jula u Novom Travniku zakazan sastanak radne grupe pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva kada očekuju da će biti razmatrani i usvojeni njihovi zahtjevi. 

Iz ove asocijacije su u saopćenju za javnost apelirali na sve proizvođače da ne nasijedaju na provokacije od dijela otkupljivača, te da ni u kom slučaju ne ugrožavaju malinarstvo u BiH, time što će određenim nepromišljenim postupcima (trovanjem nasada, plodova i drugim radnjama) dovesti u pitanje opstanak malinarstva u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti