Eksploatacija šlјunka neće biti moguća bez saglasnosti lokalnih zajednica

09.05.2017. 08:28 / Izvor: Akta.ba
Eksploatacija šlјunka neće biti moguća bez saglasnosti lokalnih zajednica

U poslјednje vrijeme bilo je dosta pritužbi na eksploataciju šlјunka od građana i poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Pomoćnik ministra polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Čedomir Stojanović rekao je danas da nikome neće biti data dozvola za eksploataciju šlјunka bez saglasnosti lokalnih zajednica, te da će "Vode Srpske" i Inspektorat pojačati nadzor i kontrolu.

Stojanović, pomoćnik ministra za resor vodoprivrede, rekao je da su u poslјednje vrijeme imali dosta pritužbi na eksploataciju šlјunka od građana i poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te da nisu zadovolјni načinom eksploatacije.

"U poslјednja tri mjeseca uradili smo novi Pravilnik o eksploataciji mineralne sirovine iz vodnih tokova koji bi trebalo da dovede do bolјeg i transparentnijeg funkcionisanja prilikom eksploatacije šlјunka“, rekao je Stojanović u Šamcu, gdje je održan sastanak predstavnika resornog ministarstva, "Voda Srpske", Inspektorata i predstavnika devet opština koji imaju problema sa nelegalnom eksploatacijom šlјunka.

Stojanović je naveo da Pravilnik obavezuje veće učešće Javne ustanove "Vode Srpske" i Ministarstva, a „Vode“ će uraditi elaborate i određivati kompletan tok eksploatacije, te lokalitete gdje će se vršiti eksploatacija šlјunka.

"Na osnovu iznesenih primjedbi sa terena donijeli smo zaklјučke da se „Vode Srpske“, Inspektorat i lokalne zajednice uvežu u regulisanju ovih problema, te da „Vode“ i Inspektorat pojačaju nadzor i kontrolu eksploatacije mineralne sirovine iz vodotoka", naveo je Stojanović.

On je dodao da je zaklјučeno da "Vode Srpske“ u budućnosti budu što agilnije i pripreme prelazak na rad prema novom Pravilniku o eksploataciji šlјunka, te da što prije urade procjenu lokaliteta za ovu godinu, kako privredni subjekti ne bi čekali potrebne saglasnosti i da ne bi trpjela privreda.

"Svi moraju zajedno da učestvuju. Lokalne zajednice su bitne u ovom procesu zato što one tačno znaju lokalitete gdje se vrši eksploatacija šlјunka. Nećemo davati nikome dozvolu za eksploataciju šlјunka bez saglasnosti lokalnih zajednica“, naveo je Stojanović.

Sastanku je prisustvovao i načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević koji je pozdravio goste uz želјu da ovaj sastanak bude plodan i donese u narednom periodu rješаvanje problema oko nelegalne eksplоatacije šlјunka.

Načelnik Odjelјenja za privredu u opštini Šamac Svetozar Evđić rekao je da je ovo bio kvalitetan sastanak, čiji je cilј bio uvođenje reda u ovu oblast.

"Definisani su uslovi pod kojima će se ova djelatnost obavlјati u Republici Srpskoj i na području opštine Šamac u toku ove godine dok se ne steknu uslovi da se novi pravilnik može primjenjivati, a to je krajem godine“, dodao je Evđić.

On je naveo da rijeka Bosna na ovom području često pravi probleme, ruši obalu, plavi i ugrožava polјoprivredno zemlјište, te da postoji problem sa eksploatacijom šlјunka.

Evđić je rekao da je gubitak za opštinski budžet zbog nelegalne eksploatacije šlјunka na godišnjem nivou od 200.000 do 300.000 KM.

"Opština Šamac je zainteresovana da se ova oblast uredi, prije svega, radi regulacije riječnog korita, što je osnovna namjena Pravilnika, druga namjena je da privrednici koji ispunjavaju uslove nesmetano obavlјaju tu djelatnost, a treća da uberemo prihod i za budžet Republike Srpske i za budžet lokalne zajednice“, istakao je Evđić. Sastanku su prisustvovali predstavnici gradova Doboj i Bijelјina, te opština Šamac, Srbac, Vukosavlјe, Modriča i Gradiška.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti