Iz IDDEEA-e negiraju navode: Biometrilski pasoši neće biti ukinuti

28.01.2017. 09:35 / Izvor: Avaz.ba
Iz IDDEEA-e negiraju navode: Biometrilski pasoši neće biti ukinuti

Poručuju da se biometrijski pasoši ne ukidaju, niti da se mijenjaju elementi zaštite i stepen sigurnosti ovih dokumenata.

Nakon nedavne objave iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) da pasoških knjižica najvjerovatnije neće biti od marta, jer su poništeni raspisani tenderi o dobavljaču, javnost je u panici. Sada više ne samo zbog nedostatka knjižica nego i zbog sumnje da će se promijeniti ste-pen njihove zaštite, što će dovesti do toga da se dokumenti lakše falsificiraju.

Iz IDDEEA-e su naveli da razloga za strah nema. Poručuju da se biometrijski pasoši ne ukidaju, niti da se mijenjaju elementi zaštite i stepen sigurnosti ovih dokumenata.

Amila Opardija, portparol IDDEEA-e, pojasnila je da će građanimai dalje biti izdavani pasoši treće generacije sa svim elementima zaštite.

Ona je pojasnila da se zapravo izmjenama pravilnika ne mijenja ništa značajno, osim uvođenja i drugih tehnologija personalizacije, što otvara mogućnost za konkurentnost na tenderima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti