Biometrijsko tržište

BiometricUpdate piše o procesu digitalizacije u BiH sa fokusom na IDDEEA BiH

03.06.2024. 11:42 / Izvor: Akta.ba
IDDEEA

IDDEEA je protekle sedmice održala prezentaciju o Programu Digitalna Evropa.

Poznati svjetski portal BiometricUpdate.com objavio je članak da je Bosna i Herecegovine pristupila Programu Digitalna Evropa čime je dobila pristup programu vrijednom 7,5 milijardi eura dizajniranom da podstakne digitalizaciju, uključujući digitalne identitete, sajber sigurnost i nove tehnologije.

U članku se posebno ističe uloga Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) koja je pozdravila ovaj sporazum, zvanično potpisan 14. maja, ističući njegovu važnost u osiguravanju integriteta i sigurnosti digitalnih identiteta i podataka.

Naime, Program digitalnog finansiranja za period 2021-2027 osmišljen je da podrži industriju, mala i srednja preduzeća i javnu upravu u njihovoj digitalnoj transformaciji.

S tim u vezi, IDDEEA je protekle sedmice održala prezentaciju o Programu Digitalna Evropa, pozivajući kompanije, javne i obrazovne institucije i međunarodne organizacije da razgovaraju o mogućnostima finansiranja i razmijene iskustva.

Navodi se i podrška ministra komunkacija i transporta Bosne i Hercegovine Edina Forte koji je izjavio da će Ministarstvo pružiti infrastrukturu i svu podršku svakoj instituciji ili kompaniji prilikom apliciranja za projekte.

BiometricUpdate.com je inače vodeći svjetski portal koji objavljuje najnovije vijesti, analize i istraživanja o globalnom biometrijskom tržištu, i ova objava je još jedan pokazatelj koliko je digitalizacija važna tema na globalnom nivou, saopćeno je iz IDDEEA-e BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti