U Mostaru se otvara prvi Green Design Centar u JIE

24.03.2017. 11:21 / Izvor: Akta.ba
U Mostaru se otvara prvi Green Design Centar u JIE

Sve najnovije što se trenutno događa u svijetu zelenog dizajna, na ovaj način, doći će u Mostar.  U ovu priču uključili smo i dva građevinska fakulteta iz Mostara, kaže Bešlić.

Mostar će razvijati novi koncept Green Design Centra koji će raditi u suradnji s prof. dr. Elma Durmišević iz Amsterdama, koja je već uključena u ovaj europski koncept.  

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kaže da će su u Mostaru graditi Green Design Centar koji će biti opitno mjesto za znanost i izgradnju inovativnih budućih materijala kao i primjenu tih materijala u novom načinu dizajna i gradnje.

Dodaje da će Mostar na ovaj način postati prvi grad u jugoistočnoj Europi koji će imati ovaj centar.

''Sve najnovije što se trenutno  radi u svijetu zelenog dizajna, na ovaj način, doći će u Mostar.  U ovu priču uključili smo i dva građevinska fakulteta iz Mostara. Već sljedećeg tjedna dolazi nam jedna studijska grupa studenata i profesora  iz ove oblasti iz Europe, a bit će održan i simpozij na ovu temu'', kazao je za Akta.ba gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Pojašnjava da se zeleni dizajn zasniva na objektima koji će biti energetski učinkoviti, podrazumijeva reciklažu matrijala i snižavanje troškova što je sasvim jedan novi pristup kod nas. 

''Vidjeli ste da je veliki broj objekata u svijetu pod zelenilom i energetski  su učinkoviti. Radi se o objektima koji su samoodrživi i koji vrše reciklažu i vode i energije'', naveo je on. 

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti