EU

Po kvaliteti javne uprave RH ispod europskog prosjeka

09.12.2013. 10:19 / Izvor: eKapija.ba
Po kvaliteti javne uprave RH ispod europskog prosjeka

Hrvatska je ispod prosjeka EU-a prema većini indikatora kojima se mjeri kvaliteta javne uprave, koja je jedan od važnih elemenata europske 10-godišnje strategije za rast, nazvane Europe 2020.

Hrvatska je ispod prosjeka EU-a prema većini indikatora kojima se mjeri kvaliteta javne uprave, koja je jedan od važnih elemenata europske 10-godišnje strategije za rast, nazvane Europe 2020, prenosi HRT.

Po učinkovitosti vlasti, indikatora kojim se mjeri percepcija kvalitete javnih usluga na svim razinama vlasti, Hrvatska je u skupini zemalja koje su ispod prosjeka EU-a. U toj su skupini još Portugal, Slovenija, Estonija, Češka, Latvija, Litva, Slovačka, Poljska, Mađarska, Italija, Grčka, Bugarska i Rumunjska. Prema tom indikatoru, na prvome je mjestu Finska, slijede Danska, Švedska, Nizozemska, Luksemburg, Belgija.

Kada je riječ o internetskoj komunikaciji malih poduzeća s tijelima javne uprave, Hrvatska je malo iznad europskog prosjeka. Prema tim podacima, 85 posto malih poduzeća na razini EU-a koristi se e-uslugama. Tu najbolje stoji Litva, Finska, Švedska, Estonija i Francuska, a na zadnjemu je mjestu Rumunjska. Kada je riječ o tome koliko se građana koristi e-uslugama, Hrvatska je zajedno s Bugarskom, Rumunjskom i Ciprom na začelju - manje od dvije petine građana koristi se e-uslugama.

Po percepciji efikasnosti trošenja javnih sredstava prednjače Švedska, Finska, Nizozemska i Luksemburg, dok Hrvatska, Portugal, Slovenija, Rumunjska, Slovačka, Italija i Grčka imaju slabe rezultate. Hrvatska loše stoji i kada je riječ o nelegalnim plaćanjima i podmićivanju, indikatoru kojim se mjeri percepcija administativne korumpiranosti, zajedno s Italijom, Rumunjskom, Češkom, Grčkom i Slovačkom. Tu najbolje stoje Finska, Luksemburg, Švedska, Irska i Nizozemska.

Za Hrvatsku nema podataka o vremenu potrebnom za pokretanje privatnog poduzeća. Godine 2012. 5,4 dana prosječno trebalo je na razini EU-a za pokretanje privatne tvrtke, a prosječni trošak za to iznosio je 372 eura. Prema preporuci Vijeća za konkurentnost, pokretanje poduzeća ne bi trebalo uzimati više od tri dana vremena, a 2012. 15 država članica nije ispunjavalo tu preporuku. Najlošije stoje Španjolska i Švedska gdje je potrebno više od 15 dana za pokretanje tvrtke, dok najbolje rezultate imaju Češka, Slovačka, Austrija i Finska.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU