EU

Milanović: Hrvatska nije ušla u EU kako bi šutjela i slušala

28.01.2014. 12:22 / Izvor: Business.hr
Milanović: Hrvatska nije ušla u EU kako bi šutjela i slušala

Od 1. srpnja prošle godine Hrvatska svojim glasom, i pripadajućim pravom veta, može blokirati neke važne odluke Europskog vijeća, ali tu mogućnost ne doživljava i nikad neće doživljavati sredstvom ucjene.

U političkom i javnom životu RH još se nije dovoljno razvila svijest o ravnopravnosti Hrvatske u Europskoj uniji, u koju nije ušla kako bi samo šutjela i slušala, a građane se pokušava plašiti sankcijama koje navodno stalno prijete iz Bruxellesa, izjavio je u utorak u Saboru hrvatski premijer Zoran Milanović u svom prvom izvješću o održanim sastancima Europskog vijeća u prošloj godini.

"U našem političkom i javnom životu, nažalost, još uvijek se nije u dovoljnoj mjeri razvila svijest o ravnopravnosti Hrvatske u kontekstu Europske unije. Građane se pokušava plašiti nekakvim sankcijama koje Hrvatskoj navodno stalno prijete iz Bruxellesa, iz ovog ili onog izmišljenog razloga. Kao što znamo, strah uglavnom izvire iz neznanja", rekao je Milanović.

"Hrvatska nije ušla u EU pod uvjetom da šuti i sluša", istaknuo je.

Od 1. srpnja prošle godine Hrvatska svojim glasom, i pripadajućim pravom veta, može blokirati neke važne odluke Europskog vijeća, ali tu mogućnost ne doživljava i nikad neće doživljavati sredstvom ucjene i dnevnopolitičke manipulacije, nego jednim od jamstava pune ravnopravnosti unutar Unije, rekao je Milanović.

"Hrvatska, uostalom, ne želi Europsku uniju u kojoj bi bilo kažnjavano neslaganje u mišljenju ili zalaganje za vlastite interese, za jednakopravnost u svim pitanjima, i za zdrav razum. Takva Europska unija značila bi obesmišljavanje ideje europskog integriranja", dodao je.

Podsjetio je da se Hrvatska u dugotrajnom i teškom pregovaračkom procesu izborila i da sad zaslužuje ravnopravnost i partnerski status u Europskoj uniji. Dodao je da ravnopravnost podrazumijeva odgovornost i međusobno povjerenje, a povjerenje se ponajprije temelji na racionalnom uvidu u vlastite mogućnosti i interese. Po njegovim riječima, to je formula uspješnog hrvatskog članstva u Europskoj uniji.

"Toga ćemo se držati i nikada se nećemo umoriti od ponavljanja činjenice da je Hrvatska od 1. srpnja 2013. punopravna članica Unije. Nadamo se da će taj glas doći do svih građana, pa i do pojedinih analitičara, političara, novinara, sudaca, umjetnika i drugih koji su se vinuli do prilike da u medijima iznose svoje stavove", rekao je.

Otkako je Hrvatska postala punopravnom i stabilnom članicom EU, održana su dva sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu: prvi u listopadu, drugi u prosincu. "Oba puta, kao i na prethodnim sastancima Vijeća na kojima Hrvatska nije imala pravo glasa, dominantne su bile ekonomske teme", rekao je Milanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU