EU

Većina Evropljana provela odmor unutar Unije

14.02.2014. 08:12 / Izvor: SRNA
Većina Evropljana provela odmor unutar Unije

Čak 70 odsto Evropljana 2013. godine bilo je na putovanju i provelo najmanje jednu noć van svog doma, što se očekuje i ove godine.

Većina Evropljana provela je prošle godine odmor unutar granica EU, objavio je Eurobarometar.

Čak 70 odsto Evropljana 2013. godine bilo je na putovanju i provelo najmanje jednu noć van svog doma, što se očekuje i ove godine.

Među njima 42 odsto Evropljana uglavnom je provelo odmor u svojoj državi, što je pet odsto manje nego 2012. godine, a 38 odsto njih provelo je odmor u nekoj od država EU, što je za pet odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Samo 19 odsto Evropljana provelo je odmor u nekoj od država koje nisu dio EU, što je za dva odsto manje u odnosu na 2012. godinu.

Izbor pet prvih destinacija, koje su bile omiljene evropskim turistima  nepromijenjen je u odnosu na 2012. godinu.

Na prvom mjestu je Španija, država u kojoj je 15 odsto Evropljana provelo odmor, što je pet odsto više u odnosu na izvještaj u 2012. godini.

Francuska je na drugom mjestu pošto je ovu državu prošle godine posjetilo 11 odsto Evropljana, što je za tri odsto više nego prethodne godine.

Slijedi Italija sa 10 odsto, te Njemačka, sa sedam i Austrija koju je posjetilo šest odsto državljana Evrope.

U ovoj anketi većina ispitanika iz Grčke, Italije i Hrvatske izjavila je da je odmor provela u svojoj zemlji, dok su nasuprot njima državljani Luksemburga i Belgije uglavno putovali u inostranstvo.

Ove godine samo 11 odsto građana EU odustaće od odlaska na odmor zbog ekonomskih razloga dok trećina tvrdi da će modifikovati planove ako bude trebalo, ali da će sigurno negdje ići, objavio je francuski dnevnik "Figaro".

Ispitivanje javnog mnjenja Eurobarometar  je izvršio od 6. do 11. januara 2014. godine, a učestvovalo je 31.122 ispistanika iz 28 država EU i sedam trećih država,  koji su odgovarali na pitanja putem telofona.

Eurobarometar je služba Evropske komisije koja sprovodi istraživanja javnog mnjenja u državama članicama EU i državama kandidatima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU