EU

Hrvatska nema sredstava za zapošljavanje

28.03.2014. 09:19 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Hrvatska nema sredstava za zapošljavanje

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izvijestio je u srijedu da se, zbog smanjivanja sredstava u državnom proračunu, do daljnjega obustavljaju mjere aktivne politike zapošljavanja

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izvijestio je u srijedu da se, zbog smanjivanja sredstava u državnom proračunu, do daljnjega obustavljaju mjere aktivne politike zapošljavanja, a kada će biti nastavljene ovisi o sredstvima koje će Hrvatska od Europske komisije dobiti kroz Garanciju za mlade.

Rebalansom državnog proračuna ovogodišnja su sredstva za provedbu aktivne politike zapošljavanja smanjena sa 66 milijuna na 43 milijuna eura, pa su zbog toga sve mjere stavljene na čekanje, rekao je on na konferenciji za novinare u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, izvijestila je agencija Hina.

Time će biti pogođeno gotovo 12.000 osoba, većinom mladih, koje neće moći koristiti neku od mjera koje su se provodile zadnje dvije godine, a najpoznatija je zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa na godinu dana, odnosno pripravništvo za 1.600 kuna (220 eura) mjesečno.

Nastavak nekih mjera

Na novinarsku konstataciju kako je nevjerojatno da Vlada u vrijeme krize rebalansom smanjuje novac za poticanje zapošljavanja, Mrsić je odgovorio da se štedjelo na svim proračunskim stavkama, a u njegovu resoru nisu dirana sredstva za mirovine i naknade za nezaposlene.

Izrazio je nadu da će se teška situacija ublažiti nakon što Hrvatska povuče sredstva iz europskog programa poticanja zapošljavanja mladih pod nazivom Garancija za mlade.

Iz tog programa Hrvatska bi trebala u ovoj godini dobiti blizu 150 milijuna eura, no program koji je Hrvatska poslala u Bruxelles još mora odobriti EK.

Napomenuo je da će se iz preostalih sredstva 43 milijuna kuna (blizu šest milijuna eura), ipak nastaviti financirati neke mjere koje su počete lani, a među njima je i potpora zapošljavanju sezonskih radnika u privatnom sektoru.

Ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah izvijestila je da su područni uredi ukupno obradili otprilike 9.000 novih zahtjeva za uključenje u mjere aktivne politike zapošljavanja, ali su i oni sada na čekanju.

Prethodne aktivnosti

U prva tri mjeseca ove godine za očuvanje radnih mjesta, stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, javne radove i korisnike potpore za samozapošljavanje potrošeno je više od 19,5 milijuna eura ili gotovo pola predviđenog iznosa.

Mjerama aktivne politike zapošljavanja obuhvaćeno je ukupno 30.697 osoba.

Većina korisnika u programe je ušla tijekom prošle godine.

Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa i dalje je najiskorištenija mjera, a njome je obuhvaćeno više od polovice ukupnog broja korisnika.

Ministar Mrsić ocijenio je da su kroz dvogodišnje razdoblje mjere polučile dobre rezultate, pogotovo osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, gdje se nakon pripravništva uspjelo stalno zaposlilo više od 60 posto korisnika mjere.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU