EU

Bruxelles - Komesari Evropske komisije na ispitivanju

29.09.2014. 12:50 / Izvor: Fena
Bruxelles - Komesari Evropske komisije na ispitivanju

U Evropskom parlamentu je danas počelo višednevno "saslušavanje" novog saziva Evropske komisije, a neki komesari mogu da očekuju neprijatna pitanja.

U Evropskom parlamentu je danas počelo višednevno "saslušavanje" novog saziva Evropske komisije, a neki komesari mogu da očekuju neprijatna pitanja.

Tokom narednih sedam radnih dana parlamentarci će pred kamerama ispitati svakog od 27 kandidata za komesare koje je predložio novi predsednik EK Jean-Claude Juncker, a za svakog je predviđeno po tri sata.

Današnja sesija počela je sa Cecilijom Malmstrom, koja je u novom sazivu dobila resor trgovine, a do kraja dana će se na propitivanju pojaviti i Carmen Vella (životna okolina i ribarstvo), Stjepan Mimica (međunarodna saradnja i razvoj) i Gunther Oettinger (digitalna privreda i društvo).

Pitanja poslanika umiju da budu vrlo oštra, a kandidat za komesara koji ne dobije podršku Parlamenta mora biti zamijenjen drugim iz iste zemlje, koga EP takođe treba da potvrdi.

Očekuje se da će prvo četvoro komesara danas bez većih problema proći kroz rešeto EP, ali to se ne može reći za neke od Junckerovih izabranika koji će na podijum izaći narednih dana, kojima položaj zbog raznih razloga visi o koncu.

Najranjivija je Slovenka Alenka Bratušek, kojoj je njena sopstvena vlada uskratila podršku jer je iskoristila položaj tehničke predsjednice vlade da se sama kandidira za komesarku.

Nju je Juncker predvidio za važno mjesto potpredsjednice Komisije nadležne za energetsko jedinstvo, uprkos skromnom iskustvu kako u politici, tako i u energetici.

Na ozbiljne probleme može da računa i Španac Aris Kanete, koji je nedavnim seksističkim izjavama izazvao gnjev ljevičara i zelenih, dok ga sa druge strane sustižu optužbe da je kao suvlasnik nekoliko naftnih kompanija nepodoban za funkciju komesara za energetiku i globalno otopljavanje.

I konačno, problematičan je i Junckerov kandidat za komesara za obrazovanje Tibor Navračič, koji je kao desna ruka mađarskog premijera Viktora Orbana kreirao niz represivnih zakona koje su pravosuđe i medije stavili pod političku kontrolu, što je naišlo na vrlo oštre kritike ne samo u EU, nego i zvaničnog Washingtona.

Ko će od pomenutih proći, a ko ne je već danima glavna tema u briselskim kuloarima, jer se još nije desilo da Parlament ne zatraži da neko od kandidata za komesare bude zamijenjen, prenosi B92.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU