Hrvatska na začelju ljestvice EU-a po sigurnosti na cestama

EU

Hrvatska na začelju ljestvice EU-a po sigurnosti na cestama

Usprkos tome što je posljednjih godina ostvareno znatno poboljšanje općeg stanja sigurnosti cestovnog prometa i smanjenja broja poginulih, Hrvatska je u usporedbi s drugim zemljama EU-a na začelju, istaknuto je na stručnom skupu.

05.12.2014. 10:00 / Izvor: HRT

Usprkos tome što je posljednjih godina ostvareno znatno poboljšanje općeg stanja sigurnosti cestovnog prometa i smanjenja broja poginulih, Hrvatska je u usporedbi s drugim zemljama EU-a na začelju, istaknuto je na stručnom skupu.

Skup Sigurnost u prometu - značaj i utjecaj konzumacije alkohola na sigurnost cestovnog prometa organizirali su Udruga sigurnost u prometu u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova (MUP) i Zagrebačkom pivovarom.

U predloženim zaključcima stručnjaci su istaknuli potrebu smanjenja dopuštene koncentracije alkohola u krvi vozača s postojećih 0,5 promila na 0,2 promila. Također, zalažu se da policija u kontrolama na godišnjoj razini obuhvati minimalno 20 posto vozačke populacije, što znači svakog petog vozača.

Smatraju da bi dobre rezultate dala mjera koja bi obvezivala proizvođače alkoholnih pića da na ambalažu stave odgovarajuću naljepnice s tekstovima o štetnosti konzumacije alkohola i nespojivosti s vožnjom.

Tajnik Udruge sigurnost u prometu Georg-Davor Lisicin rekao je da su tijekom 2013. na milijun stanovnika u cestovnom prometu unutar EU-a smrtno stradale 52 osobe, dok je u Hrvatskoj u 2013. smrtno stradalo 86 osoba. Rekao je da je na vrhu te ljestvice Švedska s 28 smrtno stradalih osoba na milijun stanovnika, Velika Britanija s 29, Danska s 34.

Darko Grac iz MUP-ove Službe za sigurnost cestovnog prometa rekao je da je u 11 mjeseci ove godine evidentirano smanjenje broja poginulih za 50 osoba ili 15 posto manje u odnosu na pokazatelje iz prošle godine.

Što se tiče broja prometnih nesreća koje su skrivili alkoholizirani vozači u posljednjih pet godina, Grac je rekao da je svaka četvrta osoba poginula u nesreći koju je skrivio alkoholizirani vozač, svaka četvrta osoba je zadobila teške tjelesne ozljede, dok je svaka peta osoba zadobila lakše tjelesne ozljede.

Tina Puhalo Grladinović iz Zagrebačke pivovare predstavila je ovogodišnje rezultate istraživanja koje sedmu godinu provode u sklopu nacionalne kampanje "Razmisli - kad piješ, ne vozi". U istraživanju je sudjelovalo 800 ispitanika, a rezultati pokazuju da 73% punoljetnih stanovnika Hrvatske konzumira alkoholna pića, od kojih većina to čini nekoliko puta godišnje, a 13,4 posto svaki dan. Među ispitanicima aktivno ih vozi 71 posto, a među njima je 36 posto onih koji su barem jednom upravljali motornim vozilom pod utjecajem alkohola.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU