EU zbog prijetnje američkim sankcijama želi osnažiti euro

17.05.2019. 09:07 / Izvor: HINA
EU zbog prijetnje američkim sankcijama želi osnažiti euro

Zbog straha da će dospjeti pod sankcije, europske su kompanije suspendirale poslove s Iranom nakon što se Washington prošle godine povukao iz sporazuma.

Evropska unija traži nove načine da proširi korištenje eura i bori se protiv svjetske dominacije dolara, rekao je juče visoki evropski dužnosnik, u vrijeme kada Unija pokušava spasiti nuklearni sporazum s Iranom pomažući europskim tvrtkama da zaobiđu američke sankcije.

Zbog straha da će dospjeti pod sankcije, evropske su kompanije suspendirale poslove s Iranom nakon što se Washington prošle godine povukao iz sporazuma.

EU pokušava spasiti ugovor koji su pet svjetskih sila i Teheran potpisali 2015. tako što tvrtkama nudi alternativne načine za trgovinu s naftom bogatim Iranom.

Budući da je dolar dominantna globalna valuta, evropski dužnosnici i poslovni ljudi svjesni su da se financijske prijetnje SAD-a ne mogu ignorirati, iako su pravno upitne.

"Jednostavno ne želimo preuzeti taj rizik", rekao je direktor u vodećoj europskoj kompaniji.

Tvrtke koje posluju s Iranom mogu biti isključene s američkog tržišta ili s tržišta kredita. Banke, osiguravajuća društva i ostale financijske kompanije koje podupiru tvrtke koje krše sankcije također mogu biti financijski kažnjene. Globalna dominacija dolara pojačava učinkovitost američkih sankcija.

Dužnosnici EU-a stoga razmatraju kako pomoći euru da se nosi s takvom pozicijom dolara.

"Jača međunarodna uloga eura je ključni prioritet", rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire na konferenciji u Bruxellesu.

Dodao je da je američka politika prema Iranu to samo dodatno pojačala. "Ne želim da naše kompanije pate zbog američkih odluka s kojima se ne slažemo", dodao je Le Maire na konferenciji europskih financijskih stručnjaka.

Dolar je dominantan u većini sektora globalnog monetarnog sustava i na njega otpada oko 60 posto svih rezervi i nacionalnih dugova u stranoj valuti te međunarodnih kredita kompanijama. Euro drži oko 20 posto tih tržišta.

Reforma upravljanja eurozonom, zajedničko zaduživanje i snažnija zajednička jamstva posrnulim bankama i drugim štedišama, smatraju se ključnim pravcima za jačanje eura.

No, napredak u tom smjeru onemogućile su podjele između 19 država koje su prihvatile euro kao službenu valutu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU