Španjolske banke spremne ranjivim kućanstvima produljiti rok otplate kredita

21.10.2022. 11:13 / Izvor: HINA
Španjolske banke

Španjolske banke spremne su ranjivim kućanstvima produljiti rok otplate stambenih hipotekarnih kredita ako im varijabilni troškovi porastu više od 30 posto, rekla su tri upućena izvora.

Španjolske banke spremne su ranjivim kućanstvima produljiti rok otplate stambenih hipotekarnih kredita ako im varijabilni troškovi porastu više od 30 posto, rekla su tri upućena izvora.

Prijedlog je dio šireg skupa mjera koje bi ranjivim obiteljima trebale ublažiti teret viših kamatnih stopa i troškova života.

"Pravo na produljeni rok otplate hipotekarnog kredita imala bi kućanstva koja ne zarađuju više od 24.300 eura godišnje", rekao je jedan od izvora u srijedu.

Prijedlog su vladi iznijele bankovne udruge, a primjenjivao bi se na hipotekarne kredite s promjenjivom kamatnom stopom, ugovorene od 2012. nadalje, za financiranje kupnje prve stambene nekretnine, rekao je izvor.

Produljivali bi se rokovi otplate samo za zajmove koji čine najmanje 40 posto primanja obitelji, kada se uzme u obzir rast kamata, rekao je izvor.

Nakon što se dogovori produljenje otplate do roka dospijeća, građani bi nepodmireni iznos nastaviti otplaćivati u novim ratama, kao i nagomilanu odgovarajuću kamatu, rekao je jedan od izvora.

Prijedlog uključuje i niže troškove javnobilježničkih i drugih pristojbi, a bio bi pretočen u dopunu kodeksa dobre prakse.

Nije jasno koliko bi se građana moglo prijaviti za produljenje roka otplate, ali čelnica udruge potrošača Asufin Patricia Suarez rekla je da malo građana ispunjava kriterij plafona primanja.

"Sudeći po prijedlogu, (građani) bi na dulji rok možda plaćali i veće kamate", upozorila je Suarez.

Ministrica gospodarstva Nadia Calvino izjavila je u srijedu da zbog rasta kamata vlada s bankama radi na olakšicama, dodavši da su "izneseni mnogi prijedlozi" koje treba analizirati. Nije navela pojedinosti.

Udruga banaka AEB i udruga štedionica CECA nisu željele komentirati informacije o prijedlogu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU