IEA: Evropi 2023. prijeti ozbiljan manjak plina

04.11.2022. 08:14 / Izvor: Agencije
plin

Evropu do zime iduće godine očekuje velik manjak zaliha plina, upozorila je u četvrtak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Evropu do zime iduće godine očekuje velik manjak zaliha plina, upozorila je u četvrtak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Ako uvoz ruskog plina plinovodima bude posve obustavljen, a Kina nastavi uvoziti ukapljeni plin (LNG) u uobičajenim količinama, mogla bi nedostajati gotovo polovina plina potrebnog da se napuni skladišta do nivoa od 95 posto, upozorila je IEA, a prenosi Hina.

Punjenje skladišta plina u EU-u ove godine bilo je lakše zbog važnih faktora koji se iduće godine možda neće ponoviti.

Među njima je bio dotok ruskog plina plinovodima, koji je tokom godine drastično smanjen, ali je u prvoj polovini godine bio uglavnom u normalnim okvirima.

Opasnost od opuštanja

Uz to, manji kineski uvoz LNG-a u prvih deset mjeseci ove godine bio je ključan za opskrbu Evrope s više LNG-a kako bi se kompenziralo smanjenje opskrbe iz Rusije.

"Imajući u vidu nedavno toplo vrijeme i niže cijene plina, postoji opasnost od opuštanja kad se govori o opskrbi Evrope plinom, ali opasnost još ni u kojem slučaju nije prošla", rekao je direktor IEA-e Fatih Birol.

"Kada pogledamo najnovije trendove i vjerovatan razvoj događaja na globalnom i evropskom tržištu plina, vidimo da Evropu očekuje još veći izazov iduće zime", upozorio je.

Vlade, poručio je, moraju prema tome odmah poduzeti mjere kako bi poboljšale energetsku učinkovitost i ubrzale korištenje obnovljivih izvora energije i toplinskih pumpi i smanjile potražnju za plinom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU