Šef Delegacije EU

Sattler: Svi nivoi vlasti igraju važnu ulogu u realizaciji 14 prioriteta

12.06.2023. 13:26 / Izvor: Fena
sattler

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler kazao je danas da svi nivoi vlasti igraju veoma važnu ulogu u realizaciji 14 ključnih prioriteta.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler kazao je danas da svi nivoi vlasti igraju veoma važnu ulogu u realizaciji 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

To je kazao nakon sastanka sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo, s kojima je razgovarao o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, kao i o EU programiranju i finansiranju.

Sattler je istakao da je dodjela kandidatskog statusa u decembru 2022. godine bila važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, ali i poticaj za novoizabrane lidere da s novim zamahom provedu reforme potrebne za pristupanje EU.

Dodao je da Delegacija EU trenutno obavlja politički dijalog sa svim nivoima vlasti, od državnog do lokalnog.

"Pored saradnje, tu su i određene obaveze, kao što je unapređenje ljudskih temeljnih prava, sloboda okupljanja i sloboda govora", kazao je.

Pohvalio je formiranje Ureda za borbu protiv korupcije KS te je izrazio nadu da će takav ured biti formiran i na federalnom nivou, što je potvrdio i premijer FBiH Nermin Nikšić.

"Nastavljamo saradnju, pružanje pomoći i podršku u usvajanju ključnih propisa, kao što je liberalizacija zakona o slobodi okupljanja na kojem zajednički radimo i imamo dobre primjere", poručio je Satter.

Naglasio je da EU ne samo da deklarativno nastupa, već i da konkretno djeluje što prate finansijska sredstva.

Istakao je da EU ostaje vodeći investitor u BiH i najveći trgovinski partner BiH.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk kazao je da su razgovarali o aktuelnim projektima koje rade u saradnji sa EU, među kojima je izmještanje zatvora iz centra Sarajeva u Blažuj, koji će biti završen do kraja godine, zatim proširenje kapaciteta Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu.

"Također smo razgovarali i o realizaciji projekta uskotračne pruge od Bistričke stanice do Pala, gdje će biti izgrađena pruga od 20 kilometara naredne godine", kazao je te dodao da su između ostalog razgovarali i o povećanju energetske efikasnosti, odnosno utopljavanju javnih i privatnih zgrada.  

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić je istakao da je KS već nekoliko godina ogledni primjer na kojem se vidi da je moguće mijenjati procese te da su taj model ponudili i višim nivoima vlasti.

Jedan od takvih primjera je, dodao je, uspostavljanje antikoruptivnog sistema unutar kantona, unapređenje sigurnosnog sistema te povećanje vladavine prava.

Također je naveo da je Skupština KS bila najaktivniji parlament u BiH, koji je razmatrao 75 zakonskih rješenja, čime je omogućio vraćanje prava građanima.

Sve te napore, tvrdi on, ne bi mogli ostvariti bez prijatelja iz Evropske unije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU