Nema suštinskih promjena

Ugledni profesor Živković: Mi zapravo nemamo niti jednu izglednu šansu da budemo dio EU

16.02.2024. 09:51 / Izvor: Avaz.ba
EU

Cijenjen profesor kojeg sami studenti a i akademska zajednica smatraju istinskim filozofom među profesorima univerziteta u BiH.

Iako su uvjeti za odobravanje početka pregovora maksimalno reducirani, a 14 prioriteta svedeno na usvajanje tri zakona i početak pregovora s Frontexom, bh. političari su se mučili s njihovim usaglašavanjem.

"Značaj ogroman, šansa historijska, ali od benefita koje bi donio taj korak naprijed na evropskom putu do isteka zadatog roka važniji su, čini se, bili inat i lokalni politički ciljevi. Bez obzira na to kako se okončali sastanci radnih grupa i dogovori političkih lidera, veliko je pitanje hoće li se išta dobrog i konkretnog dogoditi", kaže za "Avaz" ugledni banjalučki profesor Miodrag Živanović.

Dodaje da BiH nema argumente za EU.

"Mi nemamo nijedan argument da kažemo da smo napravili barem nešto od uslova koji su postavljeni pred nas, jer je cijelo bh. društvo odavno skončalo u vremenu koje je daleko iza današnjice. Mi zapravo nemamo niti jednu jedinu izglednu šansu da budemo dio tog svijeta ili EU, kakva god ona bila u budućnosti", kaže prof. dr. Živanović.

I posljednji trun optimizma potiskuje paradoks da je od hvatanja priključka s normalnim svijetom, pa i najavljene velike finansijske pomoći koja može značajno unaprijediti život građana, političarima važnije hoće li sjedište Apelacionog suda BiH biti smješteno u Banjoj Luci ili Istočnom Sarajevu, ili treba li usvojiti zakone koji se u demokratskom svijetu podrazumijevaju.

Dodaje da će sporost i neodgovornost bh. političara pratiti i sve snažnije dileme u EU da li im je ovo uopće trebalo.

Živanović ocjenjuje da cijeli region ostaje u neizvjesnosti šta će sutra biti s državama koje su njegov dio.

"Velika očekivanja mogu izazvati samo još veće razočarenje. Nisam defetista, ali ne vidim razlog da se sad pravi euforija zbog nečega što je na tako dugom štapu. I u slučaju da počnemo pregovore, vjerovatno ćemo decenijama biti u čekaonici pred nekim drugim vremenom, jer smo mi ostali u dalekoj prošlosti", kaže profesor Miodrag Živanović.

"Ne možemo donijeti nijedan ozbiljniji zakon, osim ovih formalnih koji služe kao kozmetika. Zato suštinskih promjena ovdje nema niti će ih još zadugo biti", zaključio je Živanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU