Energetska zajednica

BiH ima priliku da se pridruži energetskim tržištima EU, ali mora provesti reforme

21.05.2024. 07:49 / Izvor: Fena
EU

Foto: Fena

Evropska unija nedavno ponudila finansijski podsticaj za implementaciju reformi.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice sa sjedištem u Beču Artur Lorkowski održao je jučer u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prezentaciju pod nazivom "Provođenje Ugovora o Energetskoj zajednici – kako stoji Bosna i Hercegovina".

Kako je Lorkowski kazao u izjavi za medije, prezentacija će ponuditi pregled aktuelnih aktivnosti Energetske zajednice, kao i ocjenu realizacije ugovornih obaveza Bosne i Hercegovine i njen napredak u ovoj oblasti u 2023. godini.

"Energetska zajednica omogućava energetskoj zajednici i zemljama regiona da se ubrzano povežu sa energetskim tržištima Evropske unije. Ova odluka proizilazi iz odluke Vijeća Evropske komisije da ponudi BiH članstvo u Evropskoj uniji. Prije pristupanja EU, vaša zemlja može iskoristiti priliku i priključiti se tržištima Unije, ali da bi to bilo moguće, potrebno je da provede reforme u ovoj oblasti", izjavio je Lorkowski.

Kazao je da je Evropska unija nedavno ponudila finansijski podsticaj za implementaciju reformi, kroz "Plan rasta zapadnog Balkana" i prema kojem bi BiH trebala dobili miljardu eura, tako da BiH ne bi trebala više imati izgovore da ne provede reforme.

"Ukoliko ne provede reforme, BiH će platiti dva puta. Prvi put tako što neće imati pristup tržištu Evropske unije, a drugi tako što više neće dobiti finansijsku pomoć EU", objasnio je.

Na prezentaciju su pozvani svi poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH, te predstavnici drugih državnih institucija iz sektora energetike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU