PODACI EK

BiH u programu Horizont Europa, 192 aplikacije zadovoljile kriterije

26.02.2024. 15:46 / Izvor: Akta.ba
horizon

Sudjelovanje BiH je u porastu u programu EU-a za istraživanje u odnosu na prethodni program Horizont 2020. (2014. – 2020.).

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u Okvirnom programu Europske unije za istraživanje i inovacije Horizont Europa u novom tekstu.  

Ministarstvo civilnih poslova dužno je organizirati sastanak s nadležnim entitetskim institucijama u BiH o temi poboljšanja uspješnosti u sudjelovanju u programu Horizont Europa, i o tome će informirati Vijeće ministara BiH u narednoj informaciji. 

Prema podacima Europske komisije, organizacije iz BiH su podnijele 233 aplikacije, od čega su 192 aplikacije zadovoljile pravno-formalne kriterije.

Ukupno su potpisani ugovori o korištenju grant sredstava za 21 projekt iz programa Horizont Europa, a do kraja studenog 2022. godine za projekte iz BiH iz ovog programa je dodijeljeno 3,68 milijuna eura.

Horizont Europa se sastoji od tri glavna vertikalna stupa programa: izvrsnost u znanosti, globalni izazovi i europska industrijska konkurentnost te inovativna Europa. Organizacije iz Bosne i Hercegovine sudjeluju u dva projekta izvrsnosti u znnaosti i 11 projekata u dijelu globalni izazovi i europska industrijska konkurentnost.

Sudjelovanje BiH je u porastu u programu EU-a za istraživanje u odnosu na prethodni program Horizont 2020. (2014. – 2020.). 

Ministarstvo civilnih poslova i u 2023. godini implementiralo je tekući grant „Program za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda Horizont Europa“ i tekući grant „Podrška tehničkoj kulturi i inovatorstvu u Bosni i Hercegovini“.  

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU