Prvi prekogranični sastanak u projektu Zeleni otoci

02.07.2013. 10:34 / Izvor: eKapija.ba
Prvi prekogranični sastanak u projektu Zeleni otoci

Riječ je o projektu “Zeleni otoci” , čija je vrijednost sa BiH strane 207.035 eura, dok će se sa Hrvatske strane implementirati u vrijednosti od 313.921 eura.

 

U sklopu projekta "Zeleni otoci" jučer je u gradskoj Velikoj vijećnici, s početkom u 11 sati održan prvi prekogranični sastanak projektnih partnera, na kojem su prisustvovali predstavnici partnerskih organizacija te članovi projektnog tima. Projekt ukupne vrijednosti 523.417,49 EUR (za HR i BiH) sufinancira Evropska unija u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska - Bosna i Hercegovina 2007. – 2013. Nosilac projekta je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije Natura Jadera, dok su projektni partneri Općina Bosanska Krupa, Zadarska Županija, Općina Bihać, Grad Zadar te PLOD Centar – Centar za promociju lokalnog razvoja (BiH).

Projekt „Zeleni otoci“ ima za cilj pridonijeti poboljšanju kvalitete života kroz promociju okoliša, putem zajedničkih aktivnosti očuvanja i zaštite prirode Zadarske županije i Unsko - sanskog kantona. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu aktivnosti na području Republike Hrvatske vrijedan je 313.939,95 EUR, a bit će proveden u saradnji triju partnerskih organizacija (Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije Natura Jadera, Zadarska županija i Grad Zadar).

"Nakon uspješno odrađenog projekta Una –izvor života, Općina Bihać nastavlja sa implementacijom još jednog projekta sa našim prijateljima iz Zadra i Zadarske županije i ovo je najbolji primjer kako surađuju gradovi i županije sa obje strane granice. Ovim projektom predviđeni  su  radovi na  revitalizaciji  gradskih parkova i zelenih površina u Bihaću i Bosanskoj Krupi i to je za obje općine izuzetno bitno jer imaju najljepše parkove i najljepšu rijeku Unu", kazao je načelnik Galijašević.

 U Općini Bihać će se u svrhu revitalizacije parka izraditi studija za revitalizaciju i implementirati aktivnosti kako bi se obnovio gradski park.

Inače, sama provedba započela je 18. maja 2013. godine i trajat će dvije godine, a obuhvatit će, između ostalog, hortikulturalno-građevinske radove u perivoju kraljice Jelene Madijevke i perivoju Vladimira Nazora u Zadru, uspostavu zajedničkog sistema upravljanja odabranim zelenim površinama u GIS aplikaciji, organiziranje obrazovnog programa nastave u prirodi te razne oblike promocije i jačanja svijesti o zaštiti okoliša.

Na sastanku su predstavljene do sada provedene aktivnosti u projektu te usaglašen daljnji tok provedbe projekta. Također je utvrđen sadržaj Memoranduma o razumijevanju između projektnih partnera kojeg su u ime projektnih partnera potpisali. Mirko Đinđić, direktor Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije,  Esma Hergić, predstavnica Općine Bosanska Krupa,Rudolf Dvorski, dožupan Zadarske županije, Emdžad Galijašević, načelnik Općine Bihać, Ivica Vlakić, dogradonačelnik Zadra i  Zrinka Delić, direktorica Plod Centra za promociju lokalnog razvoja Bihać.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU