Započeo ReGERD projekat u BiH: Podrška EU lokalnom ekonomskom razvoju

13.02.2014. 10:21 / Izvor: eKapija.ba
Započeo ReGERD projekat u BiH: Podrška EU lokalnom ekonomskom razvoju

Projekat SAVA GARDEN – Regionalni rast kroz ekonomski i ruralni razvoj – ReGERD je finansiran od strane Evropske komisije kroz program Lokalnog ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Projekat SAVA GARDEN – Regionalni rast kroz ekonomski i ruralni razvoj – ReGERD je finansiran od strane Evropske komisije kroz program Lokalnog ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini. Implementira se od strane ACED-a kao vodećeg partnera, u saradnji sa Lokalnom akcionom grupom (LAG) SAVUS, opštinama Gradiška, Kozarska Dubica i Laktaši, Razvojnom agencijom opštine Kozarka Dubica te Univerzitetsko-preduzetničkim centrom Univerziteta u Banjoj Luci.

"ReGERD projekat je započeo sa implementacijom prvog januara 2014. godine, a u naredne dvije i pol godine projekat će težiti da podstakne i olakša saradnju između lokalnih aktera koji doprinose razvoju malih i srednjih preduzeća, te da donese nova inovativna rješenja za poboljšanje konkurentnosti i poslovnog okruženja u kome posluju mala i srednja preduzeća ciljnog regiona (opštine Gradiška, Kozarska Dubica, Laktaši i Srbac)", kaže za eKapija.ba Slaviša Jovanović iz Agencije za saradnju, edukaciju i razvoj - ACED.

Strateška partnerstva

Kroz veliki broj aktivnosti koje su predviđene projektom, ACED i projektni partneri planiraju prije svega poboljšati ekonomsko upravljanje i operativni okvir za mala i srednja preduzeća na lokalnom nivou, kroz strateška partnerstva između ključnih aktera u lokalnom ekonomskom razvoju ciljne regije. Zatim žele doprinijeti poboljšanju poslovnog okruženja za mala i srednja preduzeća kroz uspostavljanje regionalne institucije za podršku biznisu u vidu Centra za ekonomski i ruralni razvoj regije.

Osim toga cilj im je povećati nivo ekonomskih aktivnosti malih i srednjih preduzeća orijentisanih na rast u ciljanim ruralnim područjima kroz aktivnosti usmjerene na unapređenje njihovu konkurentnosti.

"Jedna od ključnih aktivnosti projekta je osnivanje održivog Centra za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), koji će služiti regiji, ali i šire, kao one-stop-shop za razvoj poslovanja, uvođenje inovacija te privlačenje investicija za lokalne preduzetničke inicijative. U okviru CERD-a razviti će se i ponuditi cijeli niz poslovnih usluga za mala i srednja preduzeća sa potencijalom ili već usmjerenim aktivnostima na rast i razvoj. Posebna pažnja će biti posvećena malim i srednjim preduzećima iz oblasti poljoprivrede, prehrane te drugih ključnih ruralnih ekonomskih djelatnosti", priča Jovanović.

Neke od usluga koje će CERD ponuditi su: promocija inovacija i novih tehnologija, razvoj proizvoda, podrška uvođenju standarda kvaliteta, podrška u poslovnom, finansijskom i izvoznom planiranju, poslovno povezivanje sa tržišnim akterima, povezivanje sa finansijkim institucijama, brendiranje proizvoda, pružanje savjetodavnih usluga te različitih vidova edukacije za kojima se utvrdi da postoji potreba.

Ukupna vrijednost ReGERD projekta je 1.168.878 KM, od čega je 84% obezbjeđeno od Evropske komisije, a preostalih 16% od ACED-a i ostalih partnera na projektu.

Razvojna agencija

Inače, ACED je razvojna agencija registrovana kao nevladina, neprofitna organizacija u Bosni i Hercegovini. Njen sveukupni cilj je da pokrene i osnaži napredak i prosperitet društva. ACED provodi održive projekte razvoja, uključujući ekonomski, ruralni i društveni razvoj, zaštitu okoline, kao i projekte socijalnog razvoja.

Osnovni statutarni ciljevi ACED-a su afirmacija modernih ekoloških, društvenih, privrednih i drugih razvojnih aktivnosti u saradnji sa vlastima, privrednim subjektima, te drugim organizacijama civilnog društva iz domaćeg i međunarodnog okruženja.

Kroz svoj dosadašnji uspješan rad, a prepoznavši krucijalnu ulogu sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja za sveukupni razvoj društva Bosne i Hercegovine, ACED je u maju 2012. godine uspostavio svoj Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj (CARD) sa ciljem kontinuiranog razvoja ruralnih područja i unapređenja kvaliteta života ruralnog stanovništva Bosne i Hercegovine. Prioriteti CARD-a su osnaživanje ruralne ekonomije, jačanje osnovnih društvenih funkcija i procesa na selu, zaustavljanje intenzivnog iseljavanja stanovništva iz ruralnih sredina kao i zaštita životne sredine i očuvanje prirodnih resursa i bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa ruralnih krajeva.

"ACED/CARD sprovodi različite aktivnosti koje su usmjerene na rješavanje ključnih izazova sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja i to: izrada i implementacija raznolikih razvojnih projekta u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, direktna podrška ruralnim akterima u unapređenju proizvodnje, prerade i prodaje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, razvijanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim sredinama te savjetodavni rad u poljoprivrednoj proizvodnji i edukacija ruralnih aktera", ističe Jovanović.

ACED/CARD takođe aktivno radi na izgradnji i unapređenju kapaciteta i rada organizacija koje djeluju u ruralnim sredinama, umrežavanju i stvaranju sinergije između različitih stakeholdera i aktivnosti u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, a u cilju efikasnijeg iskorištavanja resursa i postizanja boljih rezultata, prenosa dobrih iskustava i praksi iz Evropske unije na teritoriju Bosne i Hercegovine te podrške u dostizanju standarda koji su aktuelni u EU. Kontinuirano praćenje i istraživanje politika u BiH te učestvovanje i razvoj u unapređenju istih kroz dijalog, pružanje rješenja te lobiranje i zagovaranje kod donosioca odluka, individualno ili u saradnji sa drugim OCD-ovima u BiH i izvan BiH je takođe u fokusu rada ACED/CARD-a.

A.Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU