EU / NATO

Aktivna prisutnost snaga EU i NATO-a u regiji važna za stabilnost BiH i zapadnog Balkana

13.09.2022. 08:20 / Izvor: Akta.ba
NATO

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa zamjenicima Mirkom Okolićem i Mijom Krešićem primio je u službenu posjetu delegaciju ambasadora vodećih partnerskih zemalja NATO-a, na čelu sa stalnom predstavnicom Sjedinjenih Američkih Država pri NATO-u Julianne Smith.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa zamjenicima Mirkom Okolićem i Mijom Krešićem primio je u službenu posjetu delegaciju ambasadora vodećih partnerskih zemalja NATO-a, na čelu sa stalnom predstavnicom Sjedinjenih Američkih Država pri NATO-u Julianne Smith, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U delegaciji iz Brisela bili su i ambasadori zemalja pri NATO-u Muriel Domenach iz Republike Francuske, Rudiger König iz Savezne Republike Njemačke, David Quarrey iz Ujedinjenog Kraljevstva, Anita Nergaard iz Kraljevine Norveške i Francesco Talò, stalni predstavnik Republike Italije.

Sastanku su prisustvovali i američki ambasador u BiH Michael Murphy i komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha.

Razgovarano je o saradnji Sjevernoatlantskog saveza (NATO) sa Bosnom i Hercegovinom, njenom putu ka europskim i euroatlantskim integracijama te važnosti daljnje prisutnosti međunarodnih vojnih snaga u BiH. Razgovarano je i o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Evropi te uticaju te situacije na zapadni Balkan i BiH.

Ministar Podžić je zahvalio za brojne projekte podrške koju ove partnerske zemlje pružaju Bosni i Hercegovini i Oružanim snagama BiH. Istakao je da je ta podrška posebno važna u trenucima političkog nejedinstva i opstrukcija u samoj zemlji, koje se negativno odražavaju na izdvajanje neophodnih finansijskih sredstva za Oružane snage BiH.

On je izrazio nadu da će međusobna vojna saradnja postati još intenzivnija, kako kroz NATO-ovu Inicijativu za izgradnju odbrambenih kapaciteta, koja podrazumijeva daljnji razvoj sposobnosti OS BiH, tako i kroz projekte na osnovu bilateralnih odnosa sa partnerskim zemljama.

"Ohrabruje nas pojačani interes NATO-a za situaciju na zapadnom Balkanu i u Bosni i Hercegovini, kao i razmatranje opcija dodatnog jačanja podrške Bosni i Hercegovini, uključujući borbu protiv terorizma i kibernetičkih prijetnji te izgradnju odbrambenih kapaciteta", rekao je ministar Podžić.

"Posebno je važno predstojeće odlučivanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o nastavku misije EUFOR-a u BiH. Nadamo se da neće biti opstrukcija i zloupotrebe prava veta pojedinih stalnih članica. U tom su pogledu ohrabrujuće snažne poruke ključnih članica NATO-a, o opredijeljenosti da se u svakom eventualnom scenariju pronađe adekvatno rješenje za nastavak misije međunarodnih snaga u BiH", zaključio je ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Sagovornici su se složili da je aktivna prisutnost snaga EU i NATO-a u regiji važna za očuvanje stabilnosti Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana. Ambasadorica Smith je istakla daljnju predanost Sjedinjenih Američkih Država da pruži podršku Bosni i Hercegovini na svom euroatlantskom putu, na dobrobit svih njenih stanovnika, ali i cijele regije.

Na službenom sastanku su učestvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, pomoćnik ministra odbrane BiH za finansije i budžet Mišo Božičković, šef kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić i ostali saradnici.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU