u jeku aktuelne ruske invazije

EU / NATO

Cameron: NATO saveznice trebaju pojačati potrošnju i proizvodnju za vojsku

03.04.2024. 11:42 / Izvor: Agencije
nato

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron pozvao je u srijedu NATO saveznice da pojačaju potrošnju i proizvodnju za vojsku.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron pozvao je u srijedu NATO saveznice da pojačaju potrošnju i proizvodnju za vojsku, u podršci Ukrajini u jeku aktuelne ruske invazije.

"Saveznici treba da pojačaju i troše više na vojsku suočeni s kontinuiranom ruskom agresijom i opasnijim svijetom", naglasit će Cameron u govoru koji će održati povodom 75 godina NATO-a koji je osnovan 4. aprila 1949. godine.

Britanski ministar tražit će od saveznika da podrže inicijative koje predvode Britanci za nabavku projektila i municije NATO standarda za ukrajinske oružane snage. Velika Britanija potrošila je milijarde dolara na podršku Ukrajini od 2022. godine kada je počela invazija.

"S obzirom da je Ukrajina bliža NATO-u nego ikada, moramo održati kritičnu podršku koja je Ukrajini potrebna da dobije rat", kazao je Cameron.

Na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a Cameron će također poželjeti dobrodošlicu švedskom ministru vanjskih poslova Tobiasu Billstromu u NATO savez.

Švedska se zvanično pridružila NATO-u u martu, dvije godine nakon što ju je ruska invazija na Ukrajinu primorala da preispita svoju nacionalnu sigurnosnu politiku i zaključi da je podrška alijansi najbolja garancija sigurnosti skandinavske zemlje.

Cameron je također ukazao na posvećenost NATO-a integraciji Ukrajine u alijansu, potvrđujući konsenzus svih saveznika o budućem članstvu Ukrajine u NATO-u.

U februaru je Britanija najavila novi paket sankcija Rusiji i saopćila da nastoji umanjiti arsenal oružja i ratni potencijal ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU