Evropska komisije do kraja ove sedmice planira dostići isporuku od 107 miliona doza vakcina

03.04.2021. 09:48 / Izvor: Akta.ba
Evropska komisije do kraja ove sedmice planira dostići isporuku od 107 miliona doza vakcina

Evropska komisija je ranije saopćila da je do sada naručila 2,6 milijardi doza vakcina protiv COVID-19, kao i da su u toku pregovori o dodatnim dozama.

Evropska komisija (EK) je saopćila da je cilj da do kraja ljeta u Evropskoj uniji bude vakcinisano 70 posto odraslih građana.

Takođe je saopćeno da do kraja ove sedmice očekuje da će broj vakcina isporučen zemljama članicama dostići 107 miliona doza.

Prema zvaničnim podacima Evropske komisije, do sada je članicama EU isporučeno 88 miliona doza, od kojih je 62 miliona upotrebljeno za vakcinaciju.

Evropska komisija je ranije saopćila da je do sada naručila 2,6 milijardi doza vakcina protiv COVID-19, kao i da su u toku pregovori o dodatnim dozama.- Isporuke vakcina zemljama EU kontinuirano se povećavaju, a vakcinacija ubrzava.

Komisija takođe radi sa industrijom na povećanju proizvodnih kapaciteta vakcina, dok je istovremeno započeo rad na suočavanju sa novim varijantama, s ciljem brzog razvoja i proizvodnje efikasnih vakcina protiv ovih varijanti - ističe Evropska komisija.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU