Duda odbio da EU može odlučivati o pravosuđu u Poljskoj

28.10.2021. 14:11 / Izvor: Agencije
Andrzej Duda

Predsjednik Poljske Andrzej Duda poručio je da Evropska unija ne može odlučivati o poljskom pravosuđu, jer te nadležnosti Poljska nije prenijela na Brisel kada se učlanjivala 2004. godine.

Predsjednik Poljske Andrzej Duda poručio je da Evropska unija ne može odlučivati o poljskom pravosuđu, jer te nadležnosti Poljska nije prenijela na Brisel kada se učlanjivala 2004. godine.

To je rekao povodom nove kazne od milion eura dnevno od Suda pravde EU-a zato što vlasti nisu obustavile kontroverzno discipliniranje poljskih sudija, prenosi Beta.

"Tamo gdje smo pristali da prenesemo kao nadležnost na EU, tu EU može odlučivati o našim pitanjima. Međutim, u oblastima gdje nadležnosti nismo delegirali, u tim pitanjima odlučujemo sami o sebi", kazao je Duda.

Ovo je već druga odluka Suda pravde EU-a o kazni koju je poljska vlada konzervativne stranke Pravo i Pravda odlučila ignorirati i kaznu ne plaća.

Nedavno je odbila plaćati kaznu od pola miliona eura dnevno zato što nije izvršila privremenu mjeru da obustavi eksploataciju lignita u rudniku Turow, dok se ne dogovori o ekološkim posljedicama proširenja tog rudnika sa susjednom Češkom.

Sud EU-a u Luksemburgu udovoljio je u srijedu zahtjevu Evropske komisije da kazni novčano Poljsku zato što je ignorirala privremene mjere tog suda i presudu iz sredine jula u kojoj joj je poljskim vlastima naređeno da zamrznu kažnjavanje sudija po reformiranom sistemu u poljskom Vrhovnom sudu, prije svega rad novog Disciplinskog odjeljenja tog suda.

Sud pravde, odlučujući o privremenoj mjeri i kasnije o samoj reformi, upozorio je da sudije za Disciplinsko odjeljenje bira Nacionalno sudijsko vijeće, a njegove članove izabrao je poljski parlament, uz veliki utjecaj predsjednika Dude, dok su ranije o sastavu tog nadzornog tijela odlučivale i same sudije.

Poljska reforma pravosuđa uvela je prijetnju disciplinskih kazni i za sam sadržaj presuda, što, po ocjeni Suda EU-a, znači da to mogu zloupotrijebiti političari da kontroliraju kakve će presude poljske sudije donositi i time se remeti cijeli pravni sistem EU-a, gdje se priznaju presude nacionalnih sudova koji su istovremeno i sudovi Unije.

"Puno je uzroka tog sukoba, ali kao što se vidi, uz velike razlike u stavovima, ima tu i puno laži, što teško možemo prihvatiti. Rekao sam predsjedniku Macronu da tu ima mnogo laži o tome šta se dešava u Poljskoj i o Poljskoj i to me brine", kazao je Duda.

Rekao je da Poljska mora razmotriti šta da radi s tim kaznama za nepoštovanje odluka Suda EU-a.

Zamjenik ministra pravde Sebastian Kaleta kazao je da Poljska neće plaćati te kazne i optužio Brisel da gazi svoje vlastite vrijednosti, priznaje samo silu kao argument i ucjenama i prijetnjama tjera članice na poslušnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU