Rekordni porast infekcija širom Evrope

28.12.2021. 08:44 / Izvor: Akta.ba
Evropa infekcija

Evropa je u protekloj sedmici zabilježila najviše novozaraženih i ujedno najviše umrlih od Covida-19.

Danska, Island i Grčka izvještavaju o rekordnom dnevnom porastu novih infekcija koronavirusom. I u Danskoj i na Islandu zabilježena je jedna od najnižih incidencija u Evropi prije dolaska omikronske verzije, ali sada se situacija potpuno promijenila.

Prema statistikama francuske novinske agencije AFP, Evropa je u protekloj sedmici zabilježila najviše novozaraženih i ujedno najviše umrlih od Covida-19. S omikronom je Evropa ponovno postala epicentar pandemije.

Danska, s populacijom od 5,8 miliona, trenutno ima najveću sedmodnevnu incidenciju na svijetu, 1.612 na 100.000 stanovnika. U posljednja 24 sata u zemlji su potvrđene 16.164 novozaražene novim koronavirusom, najviše do sada, koji nikada prije nisu premašili 15.000. Na Islandu, gdje je do sredine decembra nije potvrđeno više od 200 infekcija dnevno, prošlog su dana potvrđene 672 infekcije.

U međuvremenu je u Grčkoj broj novopotvrđenih infekcija porastao na 9.284 u 24 sata od nedjelje, što je rekord za zemlju, navodi njemačka novinska agencija DPA. Vlasti su stoga već najavile pooštravanje nekih mjera suzbijanja, ali tek od 3. januara.

Ovih dana bilježe se rekordni dnevni porast zaraze iz brojnih zemalja, uključujući Francusku i Italiju, kao i Norvešku, gdje je omikron već prevladavajuća verzija.

Istodobno se u Italiji otvorila rasprava koja će vjerovatno čekati još dosta zemalja. Tamošnji zdravstveni stručnjaci upozorili su da će postojeća pravila koja zahtijevaju najmanje sedmodnevnu karantenu za one koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima uskoro postati neizvediva ili će paralizirati zemlju.

Omikron se širi tako brzo da bi milion ljudi u Italiji moglo oboljeti od Covida-19 u roku od dvije sedmice, što bi rezultiralo karantenom za pet do deset miliona ljudi. U karanteni je već oko dva miliona.

Italija je tokom vikenda zabilježila nekoliko uzastopnih rekordnih dnevnih porasta novih infekcija koronavirusom. Prema riječima državnog tajnika u italijanskom ministarstvu zdravstva Pierpaola Silerija, dnevni broj novih infekcija popeo se na oko 100.000.

U međuvremenu, očekuje se da će francuski predsjednik Emmanuel Macron danas objaviti novo pooštravanje mjera protiv korone, nakon što je u subotu u zemlji potvrđeno rekordnih 100.000 slučajeva. Vlasti se posebno boje prevelikog pritiska na bolnice jer se na odjelima intenzivne njege već nalazi oko 3300 pacijenata s covidom.

Čak i u Španiji, gdje je oko 80 posto stanovništva potpuno vakcinisano, broj novih infekcija brzo raste. Sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika u zemlji je već 563, dok je sredinom okotbra bila tek 18.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU