Preuzme predsjedavanje od Švedske

Početkom jula Španija preuzima predsjedavanje EU, evo šta će biti prioriteti Madrida

19.06.2023. 10:06 / Izvor: Agencije
španija

Početkom jula Španija bi trebalo da preuzme predsjedavanje Evropskom unijom od Švedske.

Početkom jula Španija bi trebalo da preuzme predsjedavanje Evropskom unijom od Švedske, a premijer države Pedro Sančez najavio je šta će biti prioriteti tokom španskog predsjedavanja.

Tokom govora u Madridu, španski premijer je naveo kako je reindustrijalizacija prvi prioritet Španije te je naglasio kako će to pomoći Evropskoj uniji da ima svoju stratešku autonomiju.

“Mislim da smo u protekle četiri godine naučili mnoge lekcije iz onoga što je bio proces deindustrijalizacije u Evropi i kakve su bile i posljedice i slabosti koje smo gomilali kao rezultat”, rekao je Sančez.

Pored toga, Sančez je naglasio kako će se Španija boriti za jačanje evropskog industrijskog suvereniteta, a veliku pažnju će posvetiti i klimatskoj tradiciji.

“Zelena tranzicija će nam omogućiti smanjenje ovisnosti o energiji i kritičnim sirovinama koje su ključne za proizvodnju i primjenu obnovljive energije”, piše Euronews.

Treći na listi prioriteta za Španiju biće socijalna pravda.

“Moramo prekinuti trend koji je uočen posljednjih decenija da korporativni profiti nisu uvijek služili smanjenju nejednakosti ili poboljšanju mogućnosti i uslova života običnih ljudi. Potrebna nam je ekonomija koja mora biti mnogo konkurentnija”, rekao je premijer Španije.

Takođe, naglasio je kako će se prioriteti odnositi i na sklapanje bankarske unije, produbljivanje unutrašnjeg tržišta te jačanje održivih finansijskih instrumenata i fondova kao što su NextGeneration EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU