Bećirović - Troccaz

Francuska ostaje snažan partner Bosni i Hercegovini

05.12.2023. 08:45 / Izvor: Akta.ba
diplomatija

Troccaz je rekao da je Francuska posvećena očuvanju mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, te da ostaje snažan partner Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa specijalnim predstavnikom Francuske za zapadni Balkan Reneom Troccazom o trenutnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Troccaz je rekao da je Francuska posvećena očuvanju mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, te da ostaje snažan partner Bosni i Hercegovini.

Bećirović je zahvalio na podršci Republike Francuske Bosni i Hercegovini na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO.

Troccaz je poručio da podržava približavanje zapadnog Balkana Evropskoj uniji, te naglasio da Francuska pažljivo prati glavna pitanja u regionu zapadnog Balkana, kao i inicijative regionalne saradnje, a posebno Berlinski proces.

Također, razgovarano je o nedavnom sastanku članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Republike Francuske Emmanuelom Macronom u Parizu.

Bećirović je ukazao na važnost razgovora tokom kojeg je predsjednik Macron pružio čvrstu podršku očuvanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom predsjednik Republike Francuske je poručio da njegova zemlja ne podržava separatizam organa bh. entiteta RS u državi Bosni i Hercegovini.

"Bećirović je naglasio da su to snažne poruke koje determiniraju i vanjsku politiku Republike Francuske u narednom periodu", saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU