MINISTAR SIGURNOSTI

Nešić: Saradnja s Frontexom jedna od pretpostavki za otvaranje pregovora BiH sa EU

09.02.2024. 07:35 / Izvor: Akta.ba
EU

Takođe, kako je rekao, ona dolazi dolazi u trenutku kada je tema broj jedan u Evropi u oblasti bezbjednosti pitanje migracija.

Odluka Predsjedništva BiH da podrži namjeru Ministarstva sigurnosti i Vijeća ministara BiH da se zaključi sporazum sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) još je jedan važan korak ka kolektivnoj evropskoj bezbjednosti - poručio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH.

Naglasio je višestruku važnost donošenja ove odluke kako bi BiH započela pregovore o sporazumu sa Frontexom, s obzirom da je BiH jedina zemlja zapadnog Balkana koja ne učestvuje u kreiranju zajedničke evropske bezbjednosti kroz saradnju sa FRONTEX-om.

Takođe, kako je rekao, ona dolazi dolazi u trenutku kada je tema broj jedan u Evropi u oblasti bezbjednosti pitanje migracija i kriminala povezanog sa njim.

"Otvaranje pregovora i saradnja sa FRONTEX-om je jedna od važnih pretpostavki i za otvaranje pregovora BiH sa Evropskom unijom", naglasio je Nešić, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU