Važne izmjene

Usvojena direktiva o jedinstvenoj dozvoli za rad i boravak za državljane trećih zemalja

12.04.2024. 16:34 / Izvor: Dnevni evropski servis
EU

Radnici iz trećih zemalja, kako se navodi, moći će da apliciraju sa teritorije treće zemlje ili, ako imaju validnu boravišnu dozvolu iz EU.

Savjet EU 12. aprila usvojio je izmjene Direktive o jedinstvenoj dozvoli čiji je cilj da privuče one sa vještinama i talentima koji su potrebni EU, kao i da riješi nedostatke u pogledu legalne migracije u EU.

Direktiva utvrđuje administrativnu proceduru za jedinstvenu dozvolu, i za rad, i za boravak u EU, kao i zajednički set prava za radnike iz trećih zemalja, saopštio je Savjet.

Izmjenama se ispravljaju nedostaci procedure prijavljivanja i cilj im je da ojačaju prava radnika iz trećih zemalja tako što će im omogućiti promenu poslodavca i ograničeni period nezaposlenosti.

Radnici iz trećih zemalja, kako se navodi, moći će da apliciraju sa teritorije treće zemlje ili, ako imaju validnu boravišnu dozvolu iz EU.

Ako članica odluči da izda jedinstvenu dozvolu, ta dozvola će služiti i kao boravišna i kao radna, ističe se u saopštenju Savjeta.

Izmjenama su predviđeni i striktniji rokovi za odluku o izdavanju dozvole. Rok je, navodi se, tri mjeseca od prijema kompletne aplikacije.

Ukoliko članica odluči da provjeri situaciju na tržištu rada prije donošenja odluke o davanju jedinstvene dozvole, to treba da bude urađeno u tom roku od 90 dana. Izuzetno, u slučaju kompleksne aplikacije, rok za odlučivanje može da bude produžen za još 30 dana.

Novina je da će lice koje ima jedinstvenu dozvolu moći da promjeni poslodavca, pri čemu to može biti predmet obavještavanja vlasti a članice mogu da izvrše provjeru tržišta rada.

Takođe, članica EU može da zahtjeva minimalni period tokom koga vlasnik jedinstvene dozvole mora da radi za prvog poslodavaca.

Izmjenama se reguliše i situacija kada vlasnik jedinstvene dozvole postane nezaposlen. On u tom slučaju može da ostane na teritoriji članice ako ukupan period nezaposlenosti ne prelazi tri mjeseca tokom važenja jedinstvene dozvole ili šest meseci nakon dvije godine dozvole.

Direktiva stupa na snagu dvadesetog dana od dana objavljivanja u službenom listu EU a članice će imati dve godine da je ugrade u nacionalne zakone.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU