Sprječavanje kriminala

Slovenija produžava kontrole na granici s Hrvatskom

24.05.2024. 08:49 / Izvor: Bloombergadria.com
EU

Foto: STA

Odluka je donesena s ciljem sprječavanja kriminala, uz minimalan utjecaj na lokalno stanovništvo.

Slovenija će produžiti kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom za dodatnih šest mjeseci, odnosno do 21. prosinca 2024. godine, objavio je u srijedu ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar, prema izvješću Slovenske tiskovne agencije (STA).

"Odluka je donesena s ciljem sprječavanja kriminala, uz minimalan utjecaj na lokalno stanovništvo", istaknuo je Poklukar. Na isti dan, talijansko ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je da će produžiti kontrole na granici sa Slovenijom za još šest mjeseci, izvijestila je talijanska agencija ANSA.

Kontrole su prvotno uvedene u listopadu prošle godine zbog pogoršanja sigurnosne situacije na Bliskom istoku i povećane prijetnje od terorizma. Kako je objasnio Poklukar na konferenciji za novinare, situacija se nije poboljšala, a u nekim slučajevima se čak i pogoršala.

"Budući da se stanje nije popravilo, a sigurnosna situacija na Bliskom istoku i dalje se pogoršava, Slovenija će produžiti kontrole za sljedećih šest mjeseci", rekao je Poklukar.

Dva velika događaja u Europskoj uniji ovog ljeta - Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj i Olimpijske igre u Francuskoj - zahtijevaju dodatnu pozornost na granicama, smatra slovenski ministar unutarnjih poslova. Prema njegovim riječima, kontrole će kao i dosad biti ciljane.

Na potezu - Hrvatska

U srijedu je Poklukar telefonski obavijestio svoje kolege u Hrvatskoj i Mađarskoj o produženju kontrola.

ANSA piše kako je talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi u telefonskom razgovoru s Poklukarom rekao kako je odluka o produženju kontrola djelomično vezana za povišenu razinu sigurnosti zbog talijanskog predsjedanja formatom G7. Glavni događaj, na kojem će se okupiti čelnici sedam država, održat će se od 13. do 15. lipnja u Apuliji, stoji na službenim stranicama.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izrazio je u ožujku nadu da će se unutarnje granične kontrole zamijeniti drugim mehanizmima suradnje do početka turističke sezone. Poklukar je u srijedu izrazio optimizam u vezi s postizanjem dogovora s Hrvatskom i Italijom o mješovitim policijskim patrolama koje bi nadzirale vanjsku schengensku granicu u Hrvatskoj.

"To je jedna od alternativnih mjera, pa bi tada bilo moguće ukinuti unutarnje kontrole između Italije i Slovenije te Slovenije i Hrvatske i Mađarske, ali taj dogovor još nije postignut", rekao je Poklukar, istaknuvši da je sada na potezu Hrvatska.

Poklukar je naglasio učinkovitost slovenskih kontrola, napominjući da je policija obradila više od 26.000 neovlaštenih prelazaka slovenske granice te odbila ulazak za više od 1500 osoba koje nisu ispunjavale uvjete.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU