Hrvatskoj za prijevode 270 hiljada eura

22.07.2013. 09:56 / Izvor: Ceppei
Hrvatskoj za prijevode 270 hiljada eura

Mnogobrojne su mogućnosti dobivanja novca iz europskih fondova, tako i na području kulture. Sedam hrvatskih izdavačkih kuća ove će godine za prijevode dobiti gotovo 270 hiljada eura.

Mnogobrojne su mogućnosti dobivanja novca iz europskih fondova, tako i na području kulture. Sedam hrvatskih izdavačkih kuća ove će godine za prijevode dobiti gotovo 270 hiljada eura, javlja HRT. Evaluacijski odbor u Bruxellesu odobrio je potporu za 51 djelo. EU daje od 2000 do 60 000 eura po projektu, odnosno po izdavačkoj kući, koja smije prijaviti najviše 10 djela za prijevod, rekao je Mladen Špehar iz hrvatskog Ministarstva kulture.

Neke pisce čija će djela, na različitim europskim jezicima, u sljedeće dvije godine biti predstavljena hrvatskim čitateljima susrest ćemo prvi put, dok neke već poznajemo. Knjige Miljenka Jergovića  na ovom su natječaju bile najzanimljivije stranim izdavačima, a prevodit će se i drugi hrvatski autori.

Među klasičnim nakladnicima za finansiranje prijevoda našao se i izdavač stripa, što znači da nije presudan medij, nego kvaliteta djela.

Možemo slobodno reći da se uz prijevode, koji dobivaju i potporu Ministarstva kulture, hrvatskoj knjizi otvaraju europska vrata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU