Kulturni, turistički i multimedijalni objekat

Nekadašnja rezidencija Josipa Broza Tita dobila novog vlasnika

10.06.2023. 09:39 / Izvor: Avaz.ba
Tito

Foto: Douglas Elliman Real Eastate

Općina Kumrovec u petak je dobila u vlasništvo Vilu Kumrovec, nekadašnju rezidenciju bivšeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita.

Općina Kumrovec u petak je dobila u vlasništvo Vilu Kumrovec, nekadašnju rezidenciju bivšeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, a nakon uspostave Republike Hrvatske 90-tih postaje vlasništvo Muzeja Hrvatskog zagorja.

Riječ je o objektu koji je 40-tih godina 20. stoljeća bio hotel, da bi za vrijeme Jugoslavije 60-tih bio proglašen Brozovom rezidencijom.

"Ovo je ponosni trenutak kada Općina Kumrovec preuzima pravo upravljanja nad ovim objektom.", rekao je prilikom potpisivanja načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt koji je i inicirao prijenos vlasništva.

"Ideja je krenula prije godinu dana i brzo se uspjela odraditi u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja i državne imovine. Odličnu saradnju smo imali i s Ministarstvom kulture i medija, a ministrica se odmah složila s tom idejom. Prvenstveno smo zamislili da Vila Kumrovec postane kulturni, turistički i multimedijalni objekt.", kazao je.

Najavio je da Općina planira obnovu objekta, u koji se nije značajnije ulagalo posljednjih 40 godina, prijaviti na EU fondove.

"Slijedi prijava projekta na INTERREG program već sljedeće sedmice. Nadamo se da ćemo prva sredstva uspjeti osigurati već u idućih godinu dana. Procijenjeno je da ćemo trebati negdje oko 2 miliona eura da ovu zgradu kompletno stavimo u funkciju.", rekao je načelnik, te dodao da bi to trebalo ostvariti kroz tri do četiri godine.

Direktor Muzeja Hrvatskog zagorje Jurica Sabol za sam prijenos vlasništva sa muzeja na Općinu Kumrovec smatra korakom u pozitivnom smjeru.

"Jedan od razloga za tu odluku je što do ove godine muzeji nisu bili prihvatljivi prijavitelji na EU fondove za razliku od općina. Činilo nam se da će ovo biti najlakši put za revitalizaciju ovog objekta.", ustvrdio je Sabol.

Što se tiče same zbirke predmeta iz Vile Kumrovec one su sastavni dio fundusa Muzeja Staro selo.

"Zbirka, osim interijera, broji i poklone koje je Josip Broz dobivao prilikom svog posjeta Kumrovcu, od stranih i domaćih gostiju. Poznato je da je Broz volio primati poklone ali i poklanjati ih. Osim tih poklona koje je dobivao ovdje, bili su izloženi i pokloni koji su prije nekoliko godina dovezeni iz Ureda tadašnje predsjednice RH. To je sve skupa 105 poklona, od toga je 101 poklon u vlasništvu Muzeja, a ostali su na dugoročnoj posudbi.", navela je viša kustosica Muzeja Hrvatsko zagorje Anita Paun Gađa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti