Od naredne školske godine

Osnovna škola u Vitini dobit će novu fasadu

04.04.2024. 14:07 / Izvor: Fena
ljubuški

Od naredne školske godine učenici i nastavno osoblje Osnovne škole Tina Ujevića u Vitini imati će znatno bolje uvjete za odvijanje nastave.

Od naredne školske godine učenici i nastavno osoblje Osnovne škole Tina Ujevića u Vitini imati će znatno bolje uvjete za odvijanje nastave u okviru predmeta Tjelesna i zdravstvena kultura, kao i za izvannastavne aktivnosti koje se organiziraju u školskoj dvorani.

Naime, s ciljem utopljavanja sportske dvorane izgrađene još 1962. godine, bit će postavljena fasada te izvršena izmjena postojeće krovne konstrukcije koja se nalazi u veoma lošem stanju budući da je izvedena kao kosi krov iznad grijanog prostora termopanelima s ispunom staklene vune koja je kroz desetljeća izgubila svoja izolacijska svojstva.

Ugovor o izvođenju radova vrijednih 189.395,62 KM potpisali su gradonačelnik Vedran Markotić i direktor tvrtke GD „Konstrukcije“ Mostar Emir Isić.

Radovi na objektu započeti će krajem mjeseca, a rok za njihovo izvršenje je 120 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Utopljavanje školske dvorane financijski su podržali Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske, priopćeno je iz Grada Ljubuškog.

U posljednjih nekoliko godina provedeno je više projekata na obnovi ljubuških škola s ciljem poboljšanja uvjeta za odvijanje nastave.

Tako su 2022. godine izmijenjeni otvori na Srednjoj strukovnoj školi Ruđera Boškovića, prošle godine izvršeni su radovi na zamjeni dijela krovišta osnovne područne škole u Klobuku, na kojoj su trenutačno u tijeku i novi radovi.

Pored toga, planirani su radovi i na Gimnaziji Ljubuški za koju su predviđena proračunska sredstva u iznosu od 410.000 KM te utopljavanje dvorane Osnovne škole Marka Marulića u Ljubuškom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije