Srbiji i Europi manje gasa iz Rusije

01.11.2014. 11:11 / Izvor: EurActiv.rs
Srbiji i Europi manje gasa iz Rusije

Nakon sedam rundi pregovora uz posredovanje europskog komesara za energetiku, Rusija i Ukrajina postigle su sporazum o tzv. paketu za zimu vrijednom 4,6 milijardi dolara kojim će se osigurati isporuke gasa Ukrajini, a time i dalje ka Europi.

Nakon sedam rundi pregovora uz posredovanje europskog komesara za energetiku, Rusija i Ukrajina postigle su sporazum o tzv. paketu za zimu vrijednom 4,6 milijardi dolara kojim će se osigurati isporuke gasa Ukrajini, a time i dalje ka Europi. Ukrajina će dio duga za gas platiti odmah a dio do kraja godine i moći će da kupi gasa koliko joj treba.

EU je bilo u interesu da se spor između Ukrajine i Rusije reši prije zime kako bi se izbjeglo ponavljanje krize iz januara 2009. godine. U međuvremenu je potpredsjednica srpske vlade Zorana Mihajlović potvrdila da će Srbiji, kao i cijeloj Europi, biti smanjene isporuke gasa iz Rusije.

Mihajlović je za regionalnu televiziju N1, komentarišući pisanje lista Danas da je ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio da smanji Srbiji isporuku gasa za 28%, rekla da ne može da potvrdi da li je u pitanju taj procenat, ali da se isporuke gasa smanjuju za cijelu Europu pa tako i za Srbiju.

Po njenim riječima, ukupan dug Srbije za isporučeni gas iz Rusije iznosi 200 miliona dolara.

"Srbija je spremna da vrati dugove za gas", istakla je Mihajlović.

 Kako je objasnila, Srbija je spremna da 100 miliona duga za ruski gas vrati ubrzo, ali da Srbija i Rusija moraju da rade kao partneri i da "pričaju svaki dan".

Inače, Sporazum Rusije i Ukrajine potpisan 30. oktobra u kasnim večernjim satima čine dva dokumenta - obavezujući protokol i dodatak na postojeći ugovor o isporukama gasa. Dogovoreni paket pokriva period do kraja marta 2015. godine.

Protokol su potpisali potpredsjednik Europske komisije Ginter Etinger i ministri energetike Rusije i Ukrajine Aleksandar Novak i Juri Prodan a dodatak na ugovor o isporukama direktori Gasproma i ukrajinskog Naftogasa Aleksej Miler i Andrij Kobolev.

Predsjednik Europske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da je srećan što na kraju svog mandata može da objavi "veliki uspjeh".

"Ukrajina i Rusija su uz našu snažnu podršku postigle sporazum o dugu za gas i obezbjeđenju isporuka tokom zime. Drago mi je što su preovladali politička odgovornost, logika saradnje i ekonomski smisao", istakao je Barozo.

Potpredsjednik Komisije Etinger ocijenio je da sporazum ne znači samo da će Ukrajina imati dovoljno energeneta za grejanje, već i da predstavlja doprinos smanjenju tenzija između Rusije i Ukrajine.

U Briselu je dogovoreno da Ukrajina plati dug za gas na bazi preliminarne cijene od 268,5 dolara za hiljadu kubnih metara u dve tranše. Prva tranša od 1,45 milijardi dolara biće plaćena odmah a druga od 1,65 milijardi do kraja 2014, što znači otplatu 3,1 milijarde dolara duga. Konačna cijena gasa i time konačna visina duga Naftogasa Gaspromu biće utvrđena kroz arbitražu Instituta za arbitražu, afilijacije Stokholmske privredne komore.

Rusija će nadalje isporučivati gas Ukrajini koja će mjesečne isporuke plaćati unaprijed. Cijena će biti ispod 385 dolara za hiljadu kubnih metara a računaće se po formuli iz ugovora uz umanjenje za popust na izvozne carine Ruske Federacije. Ukrajina može da naruči gasa koliko joj treba i neće morati da po klauzuli "uzmi ili plati" plaća količinu koju ne preuzme.

Zvanični Kijev računa da će do kraja 2014. kupiti četiri milijarde kubnih metara gasa za 1,5 milijardi dolara.

Evropska komisija posljednjih nedelja intenzivno je radila sa međunarodnim finansijskim institucijama i Ukrajinom kako bi se toj zemlji pomoglo da plati gas za predstojeću zimu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU