Njemački javni dug porastao na 2.100 milijardi eura

30.09.2020. 09:03 / Izvor: Agencije
Njemački javni dug porastao na 2.100 milijardi eura

Ukupni javni dug države, pokrajina i općina porastao je u usporedbi s krajem prošle godine za 11 posto.

Javni dug Njemačke ove godine je zbog korona krize dosegno rekordnih 2.100 milijardi eura, objavio je u utorak Državni ured za statistiku.

"Ukupni javni dug države, pokrajina i općina porastao je u usporedbi s krajem prošle godine za 11 posto te je krajem juna iznosio 2.100 milijardi eura", piše u sapćenju ureda u Wiesbadenu, prenosi Hina.

To je najviši ikad zabilježen javni dug u Njemačkoj. Porast se povezuje s mjerama uvedenim u borbi protiv posljedica pandemije korona virusa. Najviše je porastao javni dug federacije, a među saveznim pokrajinama u najmnogoljudnijoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Uprkos visokom nivou javnog duga, ekonomisti porast ne smatraju dramatičnim.

Nova zaduženja 90 milijardi eura

"Porast državnog duga je potpuno primjeren, čak i kada se radi o ovako velikim iznosima, jer je time spriječena još gora finansijska kriza", rekao je za Reuters Jens Suedekum, profesor na Univerzitetu u Duesseldorfu. Smatra da će država "dobro podnijeti" novo zaduženje, jer praktički ne plaća kamate.

Bundestag trenutno raspravlja o budžetu za sljedeću godinu, koji predviđa nova zaduženja od oko 90 milijardi eura.

Savezni ministar finansija Olaf Scholz je upozorio da se mjere finansijske pomoći ekonomiji ne smiju naglo prekinuti. "Ako to sada učinimo, riskiramo puno veće izdatke kasnije i time stavljamo budućnost na kocku", rekao je Scholz u utorak u parlamentu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU