Ciljevi visoki

Koliko bi Njemačka mogla zaraditi od turizma tokom Eura 2024?

01.07.2024. 09:16 / Izvor: Bloombergadria.com
EU

Foto: Boris Streubel, UEFA, Getty Images

Njemačka cilja na brojku od čak milijarde dolara od međunarodnih posjeta za vrijeme Europskog nogometnog prvenstva.

U toku je Euro 2024, sportsko natjecanje koje okuplja milione ljudi diljem svijeta.

Ove godine se održava u Njemačkoj, najvećoj europskoj ekonomiji, koja bi mogla značajno profitirati od turizma u lipnju i srpnju.

Njemačka cilja na brojku od čak milijarde dolara od međunarodnih posjeta za vrijeme Europskog nogometnog prvenstva, navodi glavni ekonomski istraživački institut u zemlji IFO.

Također, treba imati na umu da će se utakmice igrati u 10 gradova širom cijele Njemačke, što znači da svaka regija ima priliku za rast.

Procijenjeno povećanje prihoda od turizma ekvivalentno je rastu od oko 0,1 posto njemačke proizvodnje u drugom kvartalu ove godine.

Sektori koji bi trebali imati najviše koristi od aktualnog natjecanja su ugostiteljstvo i maloprodaja hrane, navodi se u istraživanju IFO-a objavljenom 14. lipnja.

Jedan od istraživača, Gerome Wolf, kaže da će ekonomski utjecaj tokom prvenstva biti značajan, ali i da će biti kratkog daha, s posljedičnim padom izvoza usluga kako se turisti budu vraćali svojim kućama.

Maja Hitij/Getty Images

Projekcije tog instituta, temeljene na podacima iz 2006. kada je Njemačka bila domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva, sugeriraju rast od više od 600 tisuća stranih turista i 1,5 miliona dodatnih noćenja tokom manifestacije.

U međuvremenu, njemačko ministarstvo gospodarstva prognozira privremeni poticaj u sektorima usmjerenim na potrošače nakon razdoblja prigušene maloprodaje, iako očekivanja nisu tako visoka kao rezultati zabilježeni 2006.

Sve u svemu, posljednjih godina bilježi se pad prihoda od turizma i putovanja te njihovog doprinosa BDP-u Njemačke, kao i pad broja hotelskih objekata.

Najviše ih je bilo 2011. godine, 13.945. U 2023. registrirano je 12.196 hotela u zemlji, prema podacima Statiste, ali treba imati na umu da je velik broj njih desetkovan za vrijeme pandemije COVID-19.

Inače, Bundesbank predviđa ekonomski rast Njemačke u narednom razdoblju, ali treba motriti na situaciju poslije europskih izbora, budući da kancelar Olaf Scholz nije zadovoljan rezultatima.

Također, ministarstvo financija razmatra dodatni proračun za ovu godinu u vrijednosti 11 milijardi eura, a u međuvremenu najveći sindikat u Njemačkoj traži povećanje plaća od sedam posto za oko 3,9 miliona radnika u industriji metala i električnih dijelova, kako bi se nadoknadio oštar rast potrošačkih cijena tijekom proteklih godina, piše Bloomberg.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU