Strazbur

Delegacija BiH na zimskom zasjedanju Evropskog parlamenta

19.01.2024. 10:39 / Izvor: SRNA
EU

Delegacija PS BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope učestvovat će u radu prvog dijela redovnog godišnjeg zasjedanja PSSE.

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) učestvovat će u radu prvog dijela redovnog godišnjeg zasjedanja PSSE, koje će biti održano od 22. do 26. januara u Strazburu.

Predloženim dnevnim redom zimskog zasjedanja najavljena je debata o temi "Nedavni događaji na Bliskom istoku: Hamasov teroristički napad na Izrael i odgovor Izraela", o čemu će izvještaj podnijeti poslanik iz Italije Pijero Fasino.

Poslanici će, kako je najavljeno, raspravljati i o globalizaciji u vremenima krize i rata Ukrajine i Rusije, kao i migraciji i azilu u predizbornim kampanjama i posljedicama na doček i prava migranata, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Učesnici zimskog zasjedanja PSSE saslušaće i izvještaj o vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, održanim 17. decembra prošle godine, kao i izvještaj o temi "Obaveza država članica – garantovanje slobode medija i bezbjednosti novinara", te glasati o rezoluciji i preporukama na ovu temu.

Tokom zasjedanja bit će izabrani predsjednik i potpredsjednici PSSE, kao i novi komesar Savjeta Evrope za ljudska prava, umjesto dosadašnjeg komesara Dunje Mijatović iz Bosne i Hercegovine, kojoj je istekao šestogodišnji mandat na toj funkciji. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU