Njemačka za odustajanje od nuklearne energije platila 2,43 milijarde eura

06.03.2021. 12:02 / Izvor: Fena
Njemačka za odustajanje od nuklearne energije  platila 2,43 milijarde eura

Posljednja njemačka nuklearna elektrana trebala bi biti ugašena do kraja naredne godine.

Njemačka vlada pristala je da kompenzira energetske kompanije s oko 2,43 milijardi eura zbog gubitaka izazvanih faznim odustajanjem zemlje od nuklearne energije, saopćila su savezna ministarstva u petak.

 

Sporazum, koji je okončao višegodišnje parnice, objavljen je tačno deceniju nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukushima u martu 2011. koja je nagnala vladu u Berlinu da postepeno ukine korištenje nuklearne energije u Njemačkoj.

Posljednja njemačka nuklearna elektrana trebala bi biti ugašena do kraja naredne godine.

Isplate će biti pružene za četiri kompanije za proizvodnju nuklearne energije kako bi bile obeštećene za ukidanje poslovanja i ulaganja koja su radikalnom energetskom politikom postala besmislena.

Od četiri firme, Vattenfall će primiti najviše obeštećenje – 1,425 milijardi eura, za kojim slijedi 880 miliona za RWE, 80 miliona za EnBW i 42,5 miliona eura za Eon/PreussenElektra, navodi se u zajedničkom saopćenju ministarstava okoliša, finansija i ekonomije.

Ministarstva navode da je sporazum okončao višegodišnje pravne bitke, uključujući prijavu koja je podnesena Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu, u kojoj je Vattenfall prvobitno zatražio šest milijardi eura odštete.

Ustavni sud presudio je u 2016. da proizvođači nuklearne energije imaju pravo na kompenzaciju i prošle je godine vratio članove vlade u upravne odbore tih firmi.

Politika faznog odustajanja od nuklearne energije njemačke vlade objavljena je nekoliko mjeseci nakon što su energetske firme dobile dozvole da produže životni vijek svojih nuklearnih elektrana.

Sporazum o obeštećenju tek trebaju odobriti upravni odbori energetskih firmi, nakon čega se ugovori trebaju sačiniti i predstaviti njemačkom parlamentu.

Završni sporazum o finansijskoj kompenzaciji bit će zaštićen zakonom, prenosi dpa.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU