Bruxelles pokrenuo postupak protiv Srbije zbog izvoznih cijena čelika u EU

11.07.2016. 12:29 / Izvor: HINA
Bruxelles pokrenuo postupak protiv Srbije zbog izvoznih cijena čelika u EU

Vlada Srbije priopćila je da će "potpuno surađivati" sa Europskom komisijom (EK) nakon što je Bruxelles pokrenuo istragu o cijenama čelika koji se iz Srbije izvozi u EU.

Vlada Srbije priopćila je da će "potpuno surađivati" sa Europskom komisijom (EK) nakon što je Bruxelles pokrenuo istragu o cijenama čelika koji se iz Srbije izvozi u EU.

Vlada Srbije "upoznata je s postupkom pokrenutim po žalbi za navodni damping pri izvozu čelika u EU, a koju je uložio Eurofer, udruga proizvođača čelika iz EU, i u potpunosti će u rješavanju ovog pitanja surađivati sa Evropskom komisijom", istaknuto je u priopćenju iz vladina ureda za medije.

"Očekujemo da od EK uskoro dobijemo potpunu dokumentaciju, s preciznim informacijama na temelju kojih ćemo pripremiti odgovor, u uvjerenju da proizvođači iz Srbije nisu prekršili pravila anti-dampinga", navela je vlada u Beogradu.

Uvjerena je "da će i EK prihvatiti te argumente".

Europski proizvođači čelika zatražili su istragu o cijenama srpskog čelika i pozivaju se u žalbi na Protokol 5. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji se odnosi na državnu pomoć i izvozne procedure.

U priopćenju EK-a, koje su dan ranije objavili beogradski mediji, navodi se da je istraga pokrenuta na temelju dokaza koje su dostavili europski proizvođači čelika u svezi s periodom od početka srpnja 2015. do 30. lipnja 2016. godine, kada je Željezarom u Smederevu upravljao 'HPK inženjering' na čelu sa Slovakom Peterom Kamarašom.

Kineska kompanija "Hesteel" kupila je Željezaru Smederevo i službeno ju preuzela početkom srpnja, nakon čega je slijedila službena istraga zbog damping cijena čelika iz Srbije koju je pokrenuo službeni Bruxelles.

Euopska udruga industrije čelika (Eurofer) priopćila je tada da "postoji zabrinutost u svezi s preuzimanjem imovine" Željezare Smederevo i bojazan hoće li kupnja kineskog "Hesteela" narušiti tržišne uvjete.

U Euroferu su zabrinuti jer kineske kompanije primaju državnu pomoć i na taj način "praktično neizravno stižu i subvencije u zemlje kandidate za prijem u EU".

Također, čelnici Eurofera poručili su kako bi "sličnu situaciju mogli imati i u zemljama članicama EU, jer postoje ponude kineskih kompanija za europske čeličane".

"Postoji zabrinutost da bi kineski proizvodi mogli  biti uvezeni u Srbiju, a zatim izvezeni u EU. To, naravno, nije u skladu s propisima Europske unije, te ako bi se to dogodilo uvjeren sam da bi Europska komisija reagirala”, izjavio je ranije prvi čovjek Eurofera Axel Eggert za regionalnu televiziju N1.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU